НАЧАЛО Други

Пазарът на петрол през 2023 година – сделки за милиарди, сливания и тенденции

02.01.2024 20:10 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Пазарът на петрол през 2023 година – сделки за милиарди, сливания и тенденции

Нефтената и газовата промишленост се адаптира към нисковъглеродните инициативи, като използва технологии като улавяне на въглерод, електрификация и инструменти за намаляване на емисиите.

През 2023 г. се случиха значителни сливания и придобивания между гиганти в индустрията като ExxonMobil, Chevron, Occidental (Oxy), Harbour Energy и Woodside, особено фокусирани върху богатия на шистов петрол Пермски басейн в южната част на САЩ. Wood Mackenzie съобщава за сделки за над $100 милиарда в този регион.

Придобиването на Pioneer Natural Resources от ExxonMobil за $59.5 милиарда имаше за цел да разшири присъствието им в САЩ, обединявайки активи, за да създаде приблизително 16 милиарда барела нефтен еквивалент в Пермския басейн. Този ход подкрепя и целта на ExxonMobil за постигане на нетни нулеви емисии в операциите си в Перм до 2030 г., като планира да придвижи плана за емисиите на Pioneer до 2035 г.

Освен това сделката на Chevron за придобиване на Hess Corporation на стойност $53 милиарда и придобиването на CrownRock от Oxy за около $12 милиарда допълнително подчертаха тенденцията за консолидация на индустрията в Перм, като увеличиха портфейлите и производствените мощности.

Сделката на Harbour Energy за придобиване на активите на Wintershall Dea на стойност $11.2 милиарда диверсифицира портфолиото на компанията в Европа и подкрепи нейните цели за преход, като се фокусира върху природния газ и намаляване на интензивността на парниковите газове чрез проекти за улавяне и съхранение на въглероден диоксид.

Освен това потенциалното сливане между Woodside Energy и Santos в Австралия, оценено на $79.09 милиарда, отразява продължаващите тенденции на консолидация в сектора. Междувременно американските участници активно осъществяват проекти за втечнен природен газ (LNG), като са осигурили значително финансиране за няколко начинания.

Като цяло тези придобивания и сливания подчертават фокуса на индустрията върху растежа, диверсификацията, намаляването на емисиите и прехода към по-чисти енергийни източници, особено в проектите за втечнен природен газ и инициативите за улавяне на въглерод.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Близо 15% ръст на китайския юан срещу долара за последните 20 години

Китайският юан се сблъска със спад от близо 1.9% спрямо щатския долар досега тази година, с леко покачване, наблюдавано тази седмица след спад в щатския долар след публикуването на данните за CPI.

17.05.2024 10:30 2 мин. четене

Прогнозите за цените на петрола стават все по-мечи

Търговците бързо намалиха бичите си позиции за суровия петрол миналата седмица, реагирайки на намаляващите премии и признаците за достатъчно предлагане на регионалните петролни пазари.

17.05.2024 9:00 2 мин. четене

Топ 8 съвета за успешно инвестиране в криптовалути

Инвестирането в криптовалута предлага уникални възможности, но и значителни предизвикателства и рискове, които не се срещат на традиционните пазари.

17.05.2024 7:00 2 мин. четене

Ето какво може да нарани Русия повече от тавана на цените на петрола

Санкциите в отговор на нахлуването в Украйна доведоха до значителен спад в приходите на Русия от суров петрол през 2022 и 2023 г.

17.05.2024 6:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.