Home

Политическата и икономическата роля на валутата на Китай

31.12.2023 16:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Политическата и икономическата роля на валутата на Китай

Валутната стратегия на Китай съчетава амбиция и загриженост за силата на долара. През 2023 г. юанът поевтиня с 3% спрямо щатския долар, като през септември достигна най-ниските си нива от 16 години насам, но по-късно се стабилизира около 7.11 юана за долар.

По-слабият юан обикновено е от полза за икономиката, известна като основен износител в света, като потенциално повишава търсенето на китайски стоки. В този разказ обаче има и нещо повече.

Юанът има значение не само в икономически, но и в политически план. През 2019 г. САЩ обявиха Китай за валутен манипулатор, което доведе до ескалация на търговското напрежение. Китай се стреми да утвърди своя валута, оспорвайки господството на долара – цел, преследвана от години.

Стойността на юана изразява доверието в китайската икономика, която понастоящем е изправена пред предизвикателства като застой на пазара на недвижими имоти, забавяне на производството и предпазливи потребителски разходи. Чуждестранните инвеститори се оттеглиха от китайските пазари, което предизвика безпокойство сред местните инвеститори.

Загрижена да не изостри негативните настроения, централната банка се стреми да избегне обезценяването на валутата. Този фокус гарантира, че юанът вероятно ще остане в центъра на вниманието. Разбирането на начина, по който Китай управлява обменния си курс, е от решаващо значение.

Китай използва уникална система от две валути – оншорна и офшорна валута юан. Докато стойността на оншорния юан се влияе от пазарните сили в определени граници, офшорният юан се търгува по-свободно. Несъответствията между двата курса сигнализират за пазарни възприятия, отклоняващи се от официалните виждания за икономиката и стойността на активите на Китай.

Централната банка се намесва, като използва различни инструменти за подкрепа на юана. Тя влияе върху дневния референтен курс спрямо долара, сигнализирайки за своята позиция. Освен това стратегии като дискреционния антицикличен фактор помагат да се противодейства на големите пазарни движения. На офшорния пазар правителствените инициативи и интервенциите на държавните банки също подкрепят валутата.

Централната банка обаче е изправена пред предизвикателства. Въпреки конвенционалните методи за укрепване стойността на валутата, като например повишаване на лихвените проценти, Китай ги намали, за да стимулира забавящата се икономика. Това контрастира с историческото повишаване на лихвените проценти в САЩ, което допринася за обезценяването на юана спрямо долара.

Китай се стреми да разшири глобалната роля на юана. Въпреки че доларът доминира в глобалните транзакции, Китай активно насърчава използването на юана в световен мащаб. Инициативите включват приемане от чуждестранни банки на офшорни депозити в юани и пропагандиране на плащанията в юани за петрол в някои региони.

Въпреки че използването на юана в световен мащаб се е увеличило, то остава малка част в сравнение с доминиращата роля на долара в международните транзакции. Въпреки постигнатия напредък оспорването на господството на долара вероятно ще отнеме доста време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Регулаторен натиск върху Binance на фона на спадащите обеми на търговия

През септември 2024 г. Binance регистрира значителен спад в обемите на търговия, отбелязвайки най-ниската си точка от края на 2023 г. насам.

04.10.2024 11:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Robinhood подобрява крипто преводите и очаква одобрението за MiCA лиценз

Robinhood напредва с експанзията си на европейския пазар, давайки възможност за преводи на криптовалути в и извън приложението си, което е значителен напредък в предлаганите услуги.

04.10.2024 11:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Animoca Brands обяви ново Web3 партньорство

Подразделението Motorverse на Animoca Brands обяви партньорство, за да пренесат емблематични автомобили в дигиталния свят с нова състезателна Web3 игра.

04.10.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

SWIFT ще започне тестове за дигитални активи през 2025 г.

Финансовите институции в Северна Америка, Европа и Азия се подготвят да участват в предстоящи тестове на дигитални активи, организирани от SWIFT.

04.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.