НАЧАЛО Други

Американският капитал бяга от Китай – Си Дзинпин не предлага никакво успокоение

ноември 17, 2023 17:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американският капитал бяга от Китай – Си Дзинпин не предлага никакво успокоение

По време на неотдавнашното си посещение в САЩ китайският лидер Си Дзинпин се съсредоточи върху двустранното сътрудничество, а не върху загрижеността за бизнес средата в Китай.

По време на вечеря с ръководители на американски компании Си наблегна на сътрудничеството между целите за развитие на Китай и икономическото съживяване на Америка, като пропусна дискусиите за търговията или инвестициите – отсъствие, което разочарова и притесни присъстващите ръководители.

Речта на Си, посрещната с аплодисменти, подчерта потенциалната дипломация на Китай, но беше критикувана за това, че не е в час с нарастващите рискове при работа в Китай. Въпреки аплодисментите, някои видяха, че забележките му са просто пропаганда, без да се обърне внимание на проблемите на бизнеса и без да се даде знак за отвореност към увеличаване на инвестициите.

Някои похвалиха общия подход на Си, но други сметнаха, че речта му е лишена от дълбочина и съдържание. Междувременно американски официални лица се стремят да преговарят с Пекин за облекчаване на натиска върху американските компании, работещи в Китай, чрез новосъздадени правителствени работни групи.

Посещението на Си имаше за цел да стабилизира американско-китайските отношения и да възстанови доверието на инвеститорите в китайската икономика, която се сблъска с изтегляне на капитали за над $160 милиарда за шест тримесечия.

Забележително е, че Си не спомена търговията и инвестициите, което контрастира с приветливата позиция на министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо относно стабилната търговия, като същевременно наблегна на приоритетите в областта на националната сигурност.

На срещата на върха между Байдън и Си бяха постигнати споразумения за възобновяване на военните контакти, справяне с опиоидната криза и обсъждане на рисковете, свързани с изкуствения интелект. Въпреки това забележката на Байдън, в която той нарече Си диктатор, предизвика китайски критики, макар че Пекин я омаловажи в официалните им стенограми.

Списъкът на участниците във вечерята се различаваше от предишни подобни събития, като присъстваха по-малко технологични лидери и китайски предприемачи. В САЩ се увеличи контролът върху подобни ангажименти, което оказва влияние върху оптиката на лидерите, които вечерят с китайски официални лица.

Пазарната реакция показа разочарование от срещата на върха, което се изразява в спад на китайските акции. Събитието се проведе на фона на засилен контрол и искания за прозрачност по отношение на участниците и закупуването на билети поради предполагаемите нарушения на човешките права в Китай.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

“Криптовалутите са за престъпници”, а банките плащат глоби за над $180 милиарда

Според данни, събрани от Violation Tracker, база данни за корпоративни нарушения, най-големите банки в САЩ, включително JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo и Citigroup, са понесли значителни глоби на обща стойност $181 милиарда от началото на хилядолетието.

декември 8, 2023 21:00 1 мин. четене

2024 година ще е тежка за европейските платежни компании

Очаква се финтех компаниите, работещи в сектора на плащанията, да продължат да се сблъскват с предизвикателства до 2024 г., според оценка на Jefferies.

декември 8, 2023 19:00 1 мин. четене

Binance оттегли заявлението си за инвестиционен фонд в Абу Даби

Binance, призната за най-голямата борса за криптовалути в света, се отказа от получаването на лиценз за управление на колективен инвестиционен фонд в Абу Даби.

декември 8, 2023 17:30 1 мин. четене

Западът “забавя” развитието на глобалната икономика според президента на Русия

По време на инвестиционния форум “Russia Calling!” в Москва руският президент Владимир Путин подчерта значителните промени в световния икономически пейзаж.

декември 8, 2023 16:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.