Home

Ужасна година за инвестиционно банкиране – следващата може и да е по-тежка

31.12.2023 11:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ужасна година за инвестиционно банкиране – следващата може и да е по-тежка

Изминалата година се оказа трудна за голяма част от Уолстрийт, белязана от забавяне на сключването на сделки, значителни съкращения на работни места и намаляване на бонусите.

По данни на Dealogic до средата на декември приходите от инвестиционно банкиране се очертават да бъдат най-ниските от 2013 г. насам, което я прави най-лошата година по някои показатели от десетилетие насам.

Известни финансови институции, като Goldman Sachs, Citigroup и Morgan Stanley, бяха изправени пред необходимостта от стратегически промени. Главният изпълнителен директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон имаше за цел да възстанови доверието във фирмата, а главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър започна агресивна реорганизация, за да премахне натрупаните от десетилетия излишъци. Новият главен изпълнителен директор на Morgan Stanley, Тед Пик, се опитваше да запълни обувките на своя предшественик, Джеймс Горман.

Въпреки надеждите за подобрение през следващата година, предизвикателствата остават. Икономическият пейзаж трябва да се подобри, а корпоративните лидери трябва да придобият по-голяма сигурност за бъдещето. Уолстрийт залага на потенциалното прекратяване на агресивното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв, като очаква намаляване на лихвените проценти още през март 2024 г.

Въпреки това съществуват потенциални капани. Ако Федералният резерв се отклони от този очакван график или ако инфлацията се повиши, централната банка може да поддържа по-високи лихвени проценти за продължителен период от време. Друг риск е сценарий, при който лихвените проценти се понижават поради бушуваща рецесия.

Финансовите експерти подчертават зависимостта на финансовите институции от благоприятната икономическа среда, като изтъкват необходимостта от сътрудничество на пазарите през 2024 г.

Сегашният срив, засягащ Уолстрийт, има корени отпреди две години, зараждайки се през 2022 г. след благополучната 2021 г. Предпазливостта на клиентите по отношение на различни фактори, включително тенденциите в лихвените проценти, отношенията между САЩ и Китай и цялостната вътрешна икономика, потисна оптимизма, необходим за публични предлагания, придобивания и увеличаване на дълга.

Очакванията за обрат през 2023 г. бяха подхранвани от очакваните публични предлагания, но смесените резултати на компании като ARM Holdings, Instacart и Klavyio породиха съмнения. Опасенията за по-високи разходи по заеми, продължителни високи лихвени проценти, геополитическо напрежение и страхове от рецесия допълнително засилиха скептицизма.

За първите три тримесечия на 2023 г. таксите от сключване на сделки, първични публични предлагания (IPO) и поемане на облигации общо намаляха с 12.4% в сравнение със същия период на 2022 г. В частта за търговия се наблюдава 6% намаление на приходите от операции с фиксиран доход и акции за същия период. Забележително е, че Bank of America и JPMorgan Chase отчетоха увеличение на печалбата, докато Citi, Morgan Stanley и Goldman Sachs отбелязаха спад.

Ръководителите на банките предвиждат предизвикателно последно тримесечие на годината с по-ниски такси на инвестиционните банкери и различни очаквания за резултатите от търговията.

Citigroup, която е в процес на значителна реорганизация, очаква намаление на приходите от търговия и увеличение на приходите от инвестиционно банкиране за четвъртото тримесечие. Goldman Sachs, исторически лидер в консултирането на сливания и първични публични предлагания, се сблъска с предизвикателства на фона на възстановяването на пазара и отстъплението от потребителското кредитиране.

Въпреки временното съживяване на дейността по IPO, забавянето през октомври поради геополитическите събития и нарастващата доходност на държавните ценни книжа сигнализира за предпазливост сред умните директори. Резултатите на Goldman Sachs за четвъртото тримесечие отразяват приходи от инвестиционно банкиране, които са под тенденцията, и почти непроменена търговия на годишна база.

В перспектива до 2024 г. оптимизмът е предпазливо обоснован от очакванията за по-благоприятен макроикономически фон. Въпреки това несигурността продължава да съществува, което изисква от Уолстрийт да се ориентира внимателно за евентуално възстановяване.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Регулаторен натиск върху Binance на фона на спадащите обеми на търговия

През септември 2024 г. Binance регистрира значителен спад в обемите на търговия, отбелязвайки най-ниската си точка от края на 2023 г. насам.

04.10.2024 11:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Robinhood подобрява крипто преводите и очаква одобрението за MiCA лиценз

Robinhood напредва с експанзията си на европейския пазар, давайки възможност за преводи на криптовалути в и извън приложението си, което е значителен напредък в предлаганите услуги.

04.10.2024 11:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Animoca Brands обяви ново Web3 партньорство

Подразделението Motorverse на Animoca Brands обяви партньорство, за да пренесат емблематични автомобили в дигиталния свят с нова състезателна Web3 игра.

04.10.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

SWIFT ще започне тестове за дигитални активи през 2025 г.

Финансовите институции в Северна Америка, Европа и Азия се подготвят да участват в предстоящи тестове на дигитални активи, организирани от SWIFT.

04.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.