Home

БРИКС: Съюзът удвоява своя състав – защо това е важно

30.12.2023 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Съюзът удвоява своя състав – защо това е важно

Алиансът БРИКС, съставен от Бразилия, Русия, Индия, Китай, а по-късно включващ и Южна Африка, по-план ще се разшири с пет държави - Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства - от 1 януари следващата година.

Включването на Саудитска Арабия, Иран, ОАЕ и Египет би могло да измести геополитическия фокус на БРИКС към Близкия изток, като потенциално повлияе на политиките в този регион. Забележително е, че разширяването изглежда фокусирано върху енергетиката, като целта е да се диверсифицира търговията и да се намали зависимостта от щатския долар, особено за трансакции, свързани с енергетиката.

Този ход има за цел да улесни търговията в рамките на БРИКС, като се използват местни валути, да се оспори господстващото положение на щатския долар в международните транзакции и да се насърчат нови възможности за търговия между страните членки.

Анализаторите очакват значителни икономически ползи за включените държави, особено за Иран, който очаква намаляване на политическата изолация и увеличаване на двустранната търговия в рамките на БРИКС.

Отсъствието на някои държави, като Нигерия, означава потенциални промени във външнополитическите ориентации. Обратно, включването на Етиопия е в съответствие с нейната растяща икономика и статута ѝ на домакин на централата на Африканския съюз.

Въпреки че това разширяване може да доведе до по-силен глас в подкрепа на реформите в глобалното управление, важно е да не се преувеличава непосредственото му въздействие, като се разглежда БРИКС като развиващ се клуб от 10 членове с променяща се динамика.

Включването на Иран изпраща силно послание, разминаващо се със западните приоритети. Южна Африка, която е свързана със САЩ, може да се сблъска с предизвикателства, докато стратегически използва членството си в БРИКС.

По същество, въпреки че разширяването има съществени последици за търговията и геополитиката, е жизненоважно да се избягва преждевременното надценяване на непосредствените му резултати. Въпреки това нарастващият интерес към членството в БРИКС подчертава потенциалното развитие на съюза и въздействието му през следващите години.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

CertiK Ventures разкри инвестиция от $45 милиона за насърчаване на Web3 проекти

CertiK Ventures, инвестиционното звено на известната компания за блокчейн сигурност CertiK, е начело на усилията за насърчаване на Web3 иновациите със значителна инициатива за финансиране на стойност $45 милиона, обявена на 19 септември.

20.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Хедж фонд мениджър предупреждава за икономически проблеми при победа на Камала Харис

Магнатът на хедж фондове Джон Полсън алармира за потенциалното въздействие на Камала Харис върху икономиката на САЩ, ако тя спечели президентския пост през ноември.

20.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.