НАЧАЛО Други

Лъч надежда за икономиката на САЩ след речта на председателя на Фед

14.12.2023 20:10 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Лъч надежда за икономиката на САЩ след речта на председателя на Фед

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл оспори схващането, че икономиката на САЩ в момента е в спад, въпреки преобладаващия песимизъм сред потребителите.

Той увери, че според него няма достатъчно доказателства, които да сочат, че в момента икономиката преживява рецесия.

Пауъл призна вечната вероятност за предстояща рецесия в рамките на следващата година, като я подчерта като значителен риск независимо от икономическата обстановка. Въпреки това той остава оптимист за постигането на така нареченото “меко приземяване“, при което Федералният резерв ще успее да ограничи инфлацията до целевите 2%, без това да окаже сериозно въздействие върху икономическата активност.

От самото начало Пауъл изрази убеденост в потенциала за ситуация, при която икономиката се охлажда достатъчно, за да намали инфлацията, без да се стига до значителна загуба на работни места, обикновено свързана с висока инфлация и рестриктивна парична политика.

Той подчерта:

Към настоящия момент това може да се случи и ще съответства на наблюденията на много анализатори, както в рамките на комитета, така и извън него.

Пауъл обаче предупреди да не се приема неизбежността на мекото приземяване:

Преждевременно е да се твърди, че е постигнато успешно“, заяви той, подчертавайки несигурността около тази икономическа траектория.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Топ мениджър на фондове намалява позициите си в Nvidia – ето защо

Пол Уик от Seligman Investments е намалил дела си в Nvidia, изразявайки съмнения относно бъдещия ръст на приходите на компанията.

22.06.2024 10:30 1 мин. четене

Китай предупреди Европа за потенциална “търговска война”

Германският министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Пекин на 21 юни на тридневно посещение на фона на ескалиращото търговско напрежение между Европейския съюз и Китай във връзка с предложените мита върху вноса на електрически превозни средства.

22.06.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Все повече азиатски държави подкрепят съюза в борбата срещу Запада

Министър-председателят на Малайзия Анвар Ибрахим планира да се присъедини към БРИКС – икономическия блок, представляващ страните от глобалния Юг.

22.06.2024 9:00 1 мин. четене

БРИКС: Още една държава загърбва долара, затвърждавайки съюза си с Русия

На фона на усилията на БРИКС за дедоларизация, Виетнам обяви плана си да се откаже от щатския долар в международната търговия.

22.06.2024 8:05 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.