НАЧАЛО Други

Световната банка отправи предупреждение за икономиката на Палестина

13.12.2023 20:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Световната банка отправи предупреждение за икономиката на Палестина

Според изявление на Световната банка, публикувано във вторник, конфликтът между Израел и Хамас в Газа оказва значително влияние върху палестинската икономика.

Световната банка прогнозира значителен икономически спад за тази и следващата година, подчертавайки, че мащабът на щетите върху инфраструктурата и потоците от доходи в палестинските територии е безпрецедентен.

Продължаващият вече трети месец конфликт е довел до над 18,000 жертви в Газа, като по-голямата част от тях са жени и деца, според данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването. Тези данни обаче не могат да бъдат проверени независимо и могат да включват жертви и от двете страни. Конфликтът възникна в резултат на нападенията на Хамас на 7 октомври, довели до смъртта на цивилни граждани и вземането на заложници.

По оценки на ООН 1.9 милиона от 2.4-милионното население на Газа са били разселени, като половината от тях са деца. Агенциите на ООН и групите за помощ изразяват загриженост относно възможността за повсеместен глад и болести на палестинската територия, като призовават Израел да увеличи усилията си за защита на цивилното население.

В неотдавнашен анализ Световната банка разкри, че към средата на ноември приблизително 60% от информационната и комуникационната инфраструктура, както и здравните и образователните съоръжения, са повредени или унищожени. Освен това 70% от инфраструктурата, свързана с търговията, е претърпяла сериозни щети. Конфликтът е довел и до разрушаването на почти половината от всички първокласни, второкласни и третокласни пътища, което е оставило над половин милион души без дом.

Освен непосредствените човешки жертви, конфликтът оказа значително въздействие върху палестинската икономика. Приносът на Газа към общата палестинска икономика вече е намалял от 36% през 2005 г. на 17% през миналата година. Отговорът на Израел на конфликта, включително високото ниво на безработица от около 85% в Газа и ограниченията за палестинските работници от Западния бряг, изостри икономическите предизвикателства.

Сега Световната банка очаква 3.7% свиване на общата палестинска икономика през тази година в сравнение с предвоенната си прогноза за 3.2% увеличение. За следващата година се очаква по-сериозно свиване от 6%.

Икономическото въздействие се отразява и в скока на цените в Газа с 12% през октомври, което показва повишено търсене на продукти, които стават дефицитни на местните пазари. За разлика от тях потребителската инфлация в Западния бряг се е повишила само с 0.1% през същия период.

В отговор на кризата Световната банка обяви отпускането на допълнителни средства в размер на $20 милиона за медицински грижи, хуманитарни нужди и финансова подкрепа за ваучери за храна и пакети в Газа, като допълни вече предоставените $15 милиона.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как Китай и Индия се възползват от пазара на санкциониран петрол

Понастоящем световният петролен пазар е изправен пред приток на суров петрол с отстъпка, за който са наложени санкции, като този приток възлиза на около 4.7 милиона барела дневно, което се равнява на около 5% от световната търговия с петрол.

18.05.2024 10:30 2 мин. четене

Инфлацията в САЩ е по-лоша, отколкото хората си мислят

Според главния изпълнителен директор на JPMorgan, Джейми Даймън. участниците на пазара може би подценяват устойчивостта на инфлацията.

18.05.2024 10:00 2 мин. четене

БРИКС: Поредната лоша новина за САЩ и долара – този път от Китай

Китай, член на алианса БРИКС, разтовари рекордните $53.3 милиарда в държавни облигации на САЩ и дългови облигации на агенции през първото тримесечие на 2024 г.

18.05.2024 9:00 2 мин. четене

2 китайски акции, в които Майкъл Бъри инвестира

Неотдавнашното подаване на 13-F за четвъртото тримесечие на 2023 г. предлага поглед към последните инвестиционни стратегии на Майкъл Бъри.

18.05.2024 8:30 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.