НАЧАЛО Финтех

Италия и Южна Корея влизат в партньорство за CBDC

07.12.2023 20:10 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Италия и Южна Корея влизат в партньорство за CBDC

Италианската централна банка Banca d'Italia разкри на 5 декември сътрудничеството си с южнокорейската Bank of Korea според официалните им комуникационни канали.

Споразумението, оформено в меморандум за разбирателство, е насочено към информационните технологии и платежните системи.

В меморандума се подчертава ангажиментът за обмен на знания и информация, особено по отношение на предизвикателствата в областта на информационните технологии и комуникациите. В него конкретно се разглеждат въпроси, свързани със системите за сетълмент в реално време и дигиталните валути на централните банки (CBDC).

Луиджи Федерико Синьорини, генерален директор на Banca d’Italia, одобри споразумението по време на срещата. През изминалата година и двете държави проучваха CBDC, макар и с различни подходи.

В Италия централната банка дава приоритет на оперативната съвместимост при сетълмента на транзакции, базирани на технологията на разпределената счетоводна книга (DLT), като използва хеш-свързани договори, отклонявайки се от подхода за CBDC на едро, възприет от други европейски държави.

За разлика от тях Южна Корея започна през октомври изпитания на инфраструктурната CBDC технология с участието на частни банки и публични институции, с техническата подкрепа на Банката за международни разплащания. Бяха обявени планове за включване на 100,000 граждани в тестовете на CBDC от 2024 г. нататък.

 

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

CBDC: Жителите на Хонконг вече могат да използват дигиталния юан

С ход, който разширява влиянието му в световен мащаб, Хонконг стартира новаторски пилотен проект за дигитални плащания в юани, което е сигнал за значителна промяна във финансовия пейзаж.

17.05.2024 23:30 2 мин. четене

Европейските финтех компании очакват бум на бизнеса през 2025 година

Според последните данни на MHP Group европейският сектор на финтех технологиите е свидетел на възвръщане на оптимизма.

17.05.2024 11:30 2 мин. четене

Новата блокчейн инициатива на Mastercard привлече 5 нови компании

Mastercard задълбочава навлизането си в блокчейн и дигиталните активи, демонстрирайки твърд ангажимент да интегрира тези технологии в съществуващите си платежни системи.

16.05.2024 23:00 2 мин. четене

Deutsche Bank влиза в блокчейн партньорство с централната банка на Сингапур

Сътрудничеството на Deutsche Bank с централната банка на Сингапур (MAS) бележи значителна стъпка в изследването на токенизацията на активи, особено на пазарите за финансиране на едро и разрастващата се сфера на децентрализираното финансиране (DeFi).

15.05.2024 1:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.