Home

Икономиката на Русия се справяше по-добре от очакваното – но изглежда се изчерпва

25.11.2023 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Русия се справяше по-добре от очакваното – но изглежда се изчерпва

Руската икономика показа устойчивост на фона на строгите западни санкции и конфликта в Украйна, като през миналата година БВП спадна с 2.1%, а през тази се очаква да нарасне с 2%.

Въпреки това основните слабости продължават да съществуват. БВП остава под нивата отпреди 2014 г. поради западните санкции и вътрешни проблеми като нестабилната рубла, обусловена от изтичането на капитали, ограничения достъп до световните финансови пазари и ограничените резерви.

Стабилността на рублата отпреди 2014 г. на равнище 32 рубли за долар беше нарушена от санкциите и спадна до 135 рубли за долар след инвазията в Украйна. Усилията на Руската централна банка, включително драстичното повишаване на лихвените проценти, спомогнаха за възстановяване на известна стабилност, но инфлацията скочи от 7% на 17%, което предизвика финансова паника.

Въпреки спорадичните възстановявания курсът на рублата се колебае, а изтичането на капитали продължава да бъде критичен проблем, като през последните години се наблюдава голям отлив. Паниката на европейския енергиен пазар по време на войната доведе до временен скок на приходите от износ, което се отрази благоприятно на руския бюджет.

Неотдавнашният спад на цените на газа и западните санкции срещу руския петрол обаче значително намалиха приходите от износ, които вероятно са спаднали с около 25% до приблизително $470 милиарда. Западните ограничения също така замразиха значителни руски активи в чужбина, ограничавайки достъпа им до средства за превъоръжаване.

Резервите на Путин, които първоначално бяха посочени като $643 милиарда, намаляха до $577 милиарда, като Западът замрази около $280 милиарда. Възможностите на Русия за вземане на международни заеми са намалели поради санкциите, въпреки скромния държавен дълг от 15% от БВП.

Фондът за национално благосъстояние, чийто размер се посочва като $145 милиарда, е изправен пред несигурност по отношение на ликвидността си. Икономическият растеж е засенчен от показатели от съветската епоха, като например драстичното намаляване на средната заплата от $1,200 на близо $600 на месец.

Въпреки че Путин се стреми да се превъоръжи, финансовите и енергийните санкции, наложени от Запада, ограничават тези усилия. Неспособността на икономиката да контролира изтичането на капитали и западните ограничения продължават да определят икономическата траектория на Русия.

В обобщение, въпреки моментите на възстановяване, руската икономика се бори с присъщи слабости, изострени от западните санкции, които оказват влияние върху ключови икономически показатели и способността ѝ за значителни финансови маневри.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Марк Кюбан критикува Гари Генслер и разкри защо SEC имат вина за срива на FTX и 3AC

Милиардерът и инвеститор, познат с участието си в телевизионното предаване “Shark Tank” Марк Кюбан критикува Гари Генслер, председател на SEC, за работата му по регулациите на криптовалутите.

06.10.2024 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Coinbase настоява съдът да преразгледа жалбата на борсата на фона на делото с Ripple

Последните актуализации разкриват, че Coinbase настоява пред съдия Катрин Полк Файла да преосмисли искането си за обжалване на временното решение.

06.10.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Бумът на китайския фондов пазар създава главоболия за хедж фондовете

Квантовите хедж фондове се сблъскват със значителни предизвикателства поради исканията за допълнително обезпечение, предизвикани от значителния ръст на китайските акции, което се отразява особено на шорт позициите.

06.10.2024 9:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Виталик Бутерин с голямо дарение за защитата на Tornado Cash

Виталик Бутерин, съосновател на Етериум, нашумя със значителна крипто транзакция, включваща продажбата на различни меме монети и USDT, като ги преобразува в ETH.

06.10.2024 8:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.