НАЧАЛО Други

Китай губи позициите си в глобалната икономика – какво следва?

24.11.2023 14:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай губи позициите си в глобалната икономика – какво следва?

Ручир Шарма, председател на Rockefeller International, изтъкна значителната промяна в китайската икономика, която бележи края на нейния забележителен етап на растеж.

Тази трансформация означава исторически обрат в траекторията на Китай като икономическа сила, като делът му в световния БВП значително намалява.

Шарма наблегна на намаляването на дела на Китай в световния БВП, особено в номинално изражение в долари, което според него е най-точният измерител на икономическата мощ. Този спад започна през 2022 г. поради продължителните строги Ковид мерки, а прогнозите сочат по-нататъшен спад до 17% през 2023 г., което бележи двугодишно намаление, безпрецедентно от ерата на Мао Дзедун през 60-те и 70-те години на 20 век.

Удивителният възход на Китай доведе до нарастване на световния му икономически дял от по-малко от 2% през 1990 г. до 18.4 % през 2021 г. Този спад обаче означава, че Китай не допринася с нищо за неотдавнашното увеличение на световния БВП със $113 трилиона за две години. Тази промяна в икономическата динамика може да промени световния ред, като се очаква нововъзникващите страни като Индия, Индонезия, Мексико, Бразилия и Полша да стимулират растежа, което може да доведе до значителни промени в силата.

Въпреки поддържаната от Пекин цел за годишен растеж от 5% и прогнозирания от МВФ растеж от 5.4% за 2023 г., Шарма оспори разчитането на данните за реалния растеж на БВП, като се застъпи за номиналните стойности в долари, които разкриват потенциално свиване на БВП на Китай за първи път от 1994 г. насам. Факторите, които допринасят за този спад, включват засилена държавна намеса в бизнеса, нарастващи опасения за задлъжнялостта, намалена производителност, намаляваща работна сила и отслабващ интерес на чуждестранните инвеститори.

Дори на фона на оптимистичните прогнози на президента Си Дзинпин и признаците за корекции в политиката, Шарма смята, че делът на Китай в световната икономика ще продължи да намалява. Той заключи, че светът навлиза във фаза, в която доминиращата роля на Китай намалява, което означава значителен преход в глобалната икономическа динамика.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Венецуела спира всички операции за копаене на крипто

Венецуелското министерство на електроенергията реши да прекъсне всички операции за копаене на криптовалута от националната електрическа мрежа (SEN), за да управлява потреблението на енергия и да осигури стабилно електроснабдяване за гражданите, според доклад на AlbertoNews от 18 май.

19.05.2024 7:30 1 мин. четене

БРИКС: Ето в каква валута се изпълняват 90% от сделките на съюза

Русия и Китай са решили все повече да използват собствените си национални платежни системи за двустранна търговия, според руския президент Владимир Путин по време на пресконференция след разговори с Китай.

19.05.2024 7:00 1 мин. четене

Ripple с блестящи резултати за първото тримесечие – какво да оакваме от XRP?

Въпреки изправените пред правни предизвикателства, Ripple постигна значителен растеж през първото тримесечие на 2024 г., достигайки множество важни етапи.

19.05.2024 6:30 2 мин. четене

Криптовалутите никога няма да заменят долара според експерти

Тъй като икономиката на САЩ показва признаци на влошаване с нарастващи показатели за дълга, щатският долар е изправен пред сериозни предизвикателства.

18.05.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.