НАЧАЛО Биткойн

Разкриха първият в Украйна корупционен скандал, свързан с Биткойн

22.11.2023 18:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Разкриха първият в Украйна корупционен скандал, свързан с Биткойн

Украинските власти са започнали разследване на двама депутати, заподозрени в участие в подкуп във връзка с усилията за възстановяване.

Този ход е част от съгласуваните усилия за борба с корупцията по високите етажи на властта – приоритет за Украйна, която се стреми към членство в Европейския съюз и се подготвя да получи значителна западна помощ за възстановяване след инвазията от Русия.

Националното антикорупционно бюро на Украйна (NABU) разкри, че депутат, член на парламентарната комисия за борба с корупцията, е бил хванат да предлага първия в страната документиран Биткойн (BTC) подкуп. Друг депутат е заподозрян в организирането на предаването на $150,000 в брой, скрити в китайска декоративна кутия, на паркинг на супермаркет в Киев.

И двата подкупа са имали за цел да осигурят държавни средства за проекти за възстановяване и за тях е съобщил ръководителят на Държавната агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата на Украйна.

Заместник министър-председателят по въпросите на възстановяването сътрудничи на разследващите при разкриването на втория заговор. Освен това отделно разследване разкрива случай, при който частен строителен предприемач и директор на държавна компания уж са предложили подкуп в замяна на разрешение за строителство върху държавна земя.

Въпреки че самоличността на замесените лица не беше разкрита, държавната агенция за възстановяване подчерта непоколебимия си ангажимент в борбата с корупцията, определяйки я като основен принцип в работата си.

Тези разследвания се развиват точно преди решението на ЕС дали да започне преговори за членство с Украйна. ЕС постоянно настоява Украйна да засили борбата си с корупцията. Този контрол съответства на следреволюционната траектория на страната, която имаше за цел да се дистанцира от проруското влияние, като наблегне на по-тесните връзки с ЕС.

Посещението на председателя на Европейския съвет съвпадна с предварителното одобрение от украинския парламент на изключително важно антикорупционно законодателство, което има за цел да укрепи ресурсите на NABU и да засили мерките за защита на антикорупционния прокурор.

Фокусът на NABU остава борбата с военните престъпления в ключови сектори като отбраната и възстановяването. Освен това наскоро агенцията обяви подозрения срещу двама високопоставени служители в областта на киберсигурността за присвояване на средства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Топ 5 причини защо да очакваме Биткойн да се изстреля до $70,000 тази седмица

Алесандро Отавиани, един от водещите на подкаста Store of Bitcoin, наскоро очерта пет убедителни фактора зад прогнозата си за скок на цената на Биткойн (BTC) до $70,000 тази седмица.

20.05.2024 11:55 2 мин. четене

Биткойн инвеститорите приключиха с тегленето на печалби – какво следва

Известният крипто анализатор Уили Ву предполага, че Биткойн (BTC) е готов да започне нова възходяща тенденция след период на консолидация.

20.05.2024 11:02 1 мин. четене

Крипто кит инвестира над $100 милиона в Биткойн – оптимизма на пазарите се завръща

На фона на неотдавнашната волатилност на Биткойн крипто кит натрупа 1,590 BTC от топ крипто борсата Binance.

20.05.2024 10:00 1 мин. четене

Спад на новите Биткойн адреси – каква е причината?

Мрежата на Биткойн преживява значителен спад в създаването на нови адреси, достигайки най-ниското си ниво от юли 2018 г.

20.05.2024 8:30 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.