Home

Ето как Китай може да се спаси от финансовата криза

21.11.2023 16:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Ето как Китай може да се спаси от финансовата криза

Новият министър на финансите на Китай Лан Фоан наскоро обяви плановете си да увеличи бюджетните разходи, за да стимулира възстановяването на страната след пандемията.

Планираното вливане включва комбинация от местни и централни държавни облигации, включително нов финансов инструмент (Rmb1tn) на стойност $1 милиард, което увеличава бюджетния дефицит на Пекин до достигнатия за две десетилетия връх от 3.8%.

Въпреки че инвеститорите приветстват този ход, сред анализаторите се запазват съмненията относно действителната сила на фискалния арсенал на Пекин за възвръщане на доверието и стимулиране на силен икономически импулс.

Забавянето на икономическия растеж, съчетано с намаляващите данъчни приходи, ограничава ефикасността на фискалната политика. Освен това Китай е предпазлив по отношение на по-нататъшното вземане на заеми поради значителните нерешени лоши дългове на равнище местни власти.

За разлика от масивните стимули, предприети след финансовата криза от 2008 г., при настоящия подход се избягва прекомерното използване на ливъридж. Макар че балансът на централното правителство изглежда относително стабилен в сравнение с този на местните власти, експертите смятат, че Пекин все още би могъл спокойно да поеме допълнителен дълг в размер на около 20-30% от БВП, което потенциално би смекчило дълговите предизвикателства пред местните власти.

Истинският размер на дълговите задължения на централното правителство обаче вероятно надхвърля отчетените цифри. Според изчисленията общият държавен дълг на Китай, включващ различни структури и задбалансови инструменти, възлиза на 142% от БВП. Решаването на проблемите с дълга на местното правителство се очертава като неотложен проблем за Пекин, който предизвиква инициативи като емитиране на облигации за облекчаване на тежестта.

Балансът между спешното решаване на дълговите проблеми и насърчаването на устойчив растеж остава предизвикателство. Усилията за предотвратяване на фалитите и за спасяване на местните власти крият опасност от засилване на моралния риск, но също така сигнализират за потенциална промяна в подхода на Пекин, като намаляват натиска за постигане на изключително високи темпове на растеж.

Преодоляването на първопричините включва преразглеждане на фискалната структура, преразпределение на отговорностите между централните и местните власти и адаптиране към преходния икономически модел от инвестиции, основани на дълга, към растеж, основан на потреблението. Намаляващите приходи от продажби на земя и данъци, утежнени от спада на пазара на недвижими имоти, допринасят за фискалното напрежение.

Китайското правителство е изправено пред сложни компромиси между поддържането на социалните нужди и нуждите на развитието и преследването на стратегически цели като насърчаване на високотехнологични отрасли или инфраструктурни проекти в чужбина. По-нататъшното увеличаване на фискалния дефицит над сегашните 7% от БВП поставя ограничения, което подчертава предизвикателството на устойчивата експанзия.

По същество, макар че Китай се стреми да подкрепи икономиката си чрез увеличаване на разходите, ефективността на тези мерки е ограничена поради нарастващите дългови задължения, намаляващите приходи и необходимостта от структурни реформи за постигане на дългосрочна фискална устойчивост.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Coinbase настоява съдът да преразгледа жалбата на борсата на фона на делото с Ripple

Последните актуализации разкриват, че Coinbase настоява пред съдия Катрин Полк Файла да преосмисли искането си за обжалване на временното решение.

06.10.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Бумът на китайския фондов пазар създава главоболия за хедж фондовете

Квантовите хедж фондове се сблъскват със значителни предизвикателства поради исканията за допълнително обезпечение, предизвикани от значителния ръст на китайските акции, което се отразява особено на шорт позициите.

06.10.2024 9:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Виталик Бутерин с голямо дарение за защитата на Tornado Cash

Виталик Бутерин, съосновател на Етериум, нашумя със значителна крипто транзакция, включваща продажбата на различни меме монети и USDT, като ги преобразува в ETH.

06.10.2024 8:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Прогноза за цената на златото през 2025 г. от JPMorgan и Bank of America

Седем големи финансови институции, сред които JPMorgan Chase и Bank of America, очакват златото да достигне нови върхове до 2025 г.

05.10.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.