НАЧАЛО Други

Инфлацията в Европа на най-ниските си нива за последните 2 години

19.11.2023 10:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Инфлацията в Европа на най-ниските си нива за последните 2 години

Според актуализирания доклад на Евростат през октомври инфлацията в еврозоната значително се понижи, отбелязвайки най-ниското си ниво от над две години.

Годишният темп на инфлация се понижи до 2.9% спрямо 4.3% през септември. С това понижение инфлацията в региона спадна под три процента за първи път от лятото на 2021 г. насам.

Потребителските цени отбелязаха незначително увеличение от 0.1% през октомври в сравнение с предходния месец. Този спад засегна не само общата инфлация, но и базисната инфлация, която изключва волатилните цени на енергията и храните. Темпът на базисната инфлация спадна до 4.2% от предходните 4.5% през същия месец.

Икономистите често смятат, че базисната инфлация е по-надежден показател за основните инфлационни тенденции, отколкото общият темп. Сред факторите, допринесли за намалението на инфлацията, е значителният спад на цените на енергията, които се понижиха с 11.2% спрямо предходната година. Въпреки че цените на хранителните продукти останаха значително по-високи в сравнение с предходната година, темпът на инфлация при хранителните продукти се забави от 8.8% на 7.4%.

Въпреки това тенденциите на инфлацията в отделните държави от еврозоната се различаваха значително. В Словакия бе отчетен най-високият годишен темп от 7.8%, докато цените отбелязаха спад в Белгия (-1.7%) и Нидерландия (-1.0%). Германия отбеляза темп на инфлация от 3.0%.

Въпреки този значителен спад на инфлацията целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2% остава надхвърлена. Преди това ЕЦБ повиши значително основните си лихвени проценти, за да противодейства на високата инфлация, но напоследък ги запази непроменени.

Струва си да се отбележи, че през октомври предходната година инфлацията в еврозоната се беше покачила до 10.6% след нахлуването на Русия в Украйна, което доведе до рязко повишаване на цените на енергията.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Президентът Наиб Букеле започна втория си мандат

В събота президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле встъпи в длъжност за втори мандат, обещавайки да излекува “болестите” на страната, след като през първите пет години от мандата си успешно се бореше престъпността.

01.06.2024 21:30 1 мин. четене

Цената на златото ще продължи да се покачва и през 2025 година

Златото отбеляза забележително повишение на цената си през този сезон, като към момента на писане на статията се търгува за $2,327.

01.06.2024 21:00 2 мин. четене

Спад в цената на петрола на световните пазари

Цената на петрола на световните пазари е спаднала, което несъмнено оказва влияние на някои сектори.

01.06.2024 20:00 1 мин. четене

Водещите криптовалути и тяхната дневна потребителска активност

Ето как Dogecoin (DOGE) и Shiba Inu (SHIB) се нареждат до водещите криптовалути по отношение на активните адреси.

01.06.2024 18:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.