Home

Икономиката на Китай започва да се възстановява

16.11.2023 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Икономиката на Китай започва да се възстановява

През октомври китайската икономика показа признаци на възстановяване, като фабричното производство се увеличи с 4.6%, а продажбите на дребно - със 7.6%, което се дължеше на големите разходи по време на празниците по случай Националния празник.

Инвестициите в недвижими имоти обаче спаднаха с 9.3%, което свидетелства за продължаващо забавяне в този сектор поради корекциите, последвали репресиите срещу прекомерното заемане на средства от строителните предприемачи, и предизвикателствата, свързани с Ковид пандемията.

Смущенията, свързани с пандемията, които приключиха преди около година, когато Китай се отказа от политиката на “нулево покритие“, оказаха влияние върху темповете на икономически растеж от предходната година. Въпреки това неотдавнашната икономическа активност показва съживяване, което накара икономистите да преразгледат оценките за растежа през годината над целта на правителството от 5%.

Икономиката се забави през лятото поради отслабеното глобално експортно търсене и по-нататъшното влошаване на ситуацията в сектора на недвижимите имоти. Въпреки че през периода юли-септември икономиката нарасна с 4.9%, надминавайки прогнозите, растежът беше значително по-бавен от този през предходното тримесечие, когато достигна 6.3%.

Неотдавнашният икономически подем съвпада със срещата на президента Си Дзинпин с президента на САЩ Джо Байдън на срещата на върха на страните от Тихоокеанския регион. Китай преминава към модели на устойчив растеж, които наблягат на потребителските разходи, а не на тежката индустриализация и инвестициите в инфраструктура.

Потребителските разходи имат значителен принос за икономическия растеж, като за периода от януари до октомври те представляват 83.2% от растежа. Въпреки това различията в доходите между градските и селските райони предполагат допълнителен потенциал за растеж. Автомобилната индустрия отбеляза рязък ръст на продажбите, особено на електрически и хибридни превозни средства, като износът се увеличи значително.

Въпреки това продължават да съществуват предизвикателства, включително ограничените възможности на домакинствата за харчене на средства и продължаващите опасения за заетостта. Общото равнище на безработица се запази на 5% през октомври, макар че статистическите данни за младите работници не са актуализирани от няколко месеца, след като достигнаха над 20%.

Полагат се усилия за преодоляване на тези предизвикателства, като се акцентира върху подобряването на събирането и анализа на данни за по-точно представяне на състоянието на заетостта.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кредиторите на FTX от еврозоната са готови за получаване на дължимите суми

Кредиторите на FTX в еврозоната ще получат плащания в евро въз основа на цените при затваряне на пазара през 2022 г., плюс такси за обработка в размер до 30%.

05.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: 30 държави потвърдиха участието си на срещата през октомври

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков проведе в четвъртък брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия този месец.

04.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.