Home

Глобална финансова криза няма да има уверява икономист

16.11.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Глобална финансова криза няма да има уверява икономист

Въпреки нарастването на дълга по кредитните карти в САЩ до $1.08 трилиона през третото тримесечие на 2023 г., Джонатан Пингъл, главен икономист на UBS за САЩ, отхвърли опасенията за предстояща глобална финансова криза.

Макар да призна ролята на затягането на кредитирането за забавяне на въздействието на паричната политика на Федералния резерв върху икономиката, Пингъл не предвиди системен риск, като твърди, че се очаква кредитните насрещни ветрове да отслабят активността през 2024 г.

Пингъл изтъкна няколко фактора, които допринасят за икономическата обстановка, включително опасенията за банковата стабилност след срива на Silicon Valley Bank и последиците от “бързото” повишаване на лихвените проценти, инициирано от Федералния резерв от март 2022 г. насам.

Въпреки 11-те повишения на лихвените проценти Фед предпочете да ги запази непроменени на последните заседания, а индексът на потребителските цени през октомври, показващ 3.2% годишно увеличение, доведе до намаляване на очакванията за повишение на лихвите през декември.

Макар че Пингъл оцени стабилността на индекса на потребителските цени като положителна за целта на Федералния резерв да възстанови ценовата стабилност, той предупреди, че постигането на целта за инфлация от 2% все още ще отнеме време.

Отчитайки тенденцията на дезинфлация, той сподели, че очаква напредък към целта през следващата година, но все пак отбеляза, че може да се наложи допълнително отслабване на пазара на труда, за да може инфлацията постоянно да се колебае около 2%.

Публикуваната наскоро прогноза на UBS за икономиката на САЩ през 2024-2026 г. предвижда нарастване на безработицата до близо 5% и предполага възможност за лека рецесия до средата на 2024 г.

Инвеститорите, обезпокоени от потенциалното негативно въздействие на агресивното повишаване на лихвените проценти, с нетърпение очакват признаци за тяхното намаляване. От UBS очакват значителни намаления на лихвените проценти през 2024 г., вероятно до 275 базисни пункта, осъществени първо за предотвратяване на ограниченията на номиналния лихвен процент по фондовете при спад на инфлацията, а по-късно – за противодействие на икономическото отслабване.

Пингъл смята, че двуетапният процес на намаляване на лихвените проценти може да започне още през март, като вторият етап ще бъде предизвикан от нарастващата безработица.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кредиторите на FTX от еврозоната са готови за получаване на дължимите суми

Кредиторите на FTX в еврозоната ще получат плащания в евро въз основа на цените при затваряне на пазара през 2022 г., плюс такси за обработка в размер до 30%.

05.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: 30 държави потвърдиха участието си на срещата през октомври

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков проведе в четвъртък брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия този месец.

04.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.