Home

Правителството на САЩ се опита да си осигури $26 милиарда, но неуспешно

12.11.2023 19:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Правителството на САЩ се опита да си осигури $26 милиарда, но неуспешно

На фона на безпрецедентното нарастване на държавния дълг на САЩ икономистите алармират за потенциална дългова криза в страната.

Изправено пред фискален натиск, правителството на САЩ се оказа принудено да повиши значително лихвения процент по своите държавни облигации на 9 ноември, както отбеляза Wall Street Silver в X (Twitter).

В стремежа си да си осигури $24 милиарда Министерството на финансите проведе търг за продажба на значително количество 30-годишни облигации, както твърди коментаторът.

За съжаление, това начинание не срещна голям отклик от страна на инвеститорите, което наложи рязко повишаване на лихвените проценти, за да се привлекат достатъчен брой купувачи. Вследствие на това доходността на 30-годишните държавни ценни книжа на САЩ се повиши значително до 4.8%.

Това се разви в момент, когато държавният дълг непрекъснато нараства, като само през последните четири месеца Министерството на финансите е взело назаем зашеметяващите $1.5 трилиона. Очаква се тенденцията да се запази, като през следващите шест месеца се планира да се заемат още $1.5 трилиона. Тези мащабни дейности по вземане на заеми служат като подходящ показател за нарастващия фискален дефицит, с който се бори правителството.

Забележително е, че незадоволителният резултат от аукциона принуди първичните дилъри, действащи като предпазен механизъм на пазара, да поемат 25% от емисията. Първичните дилъри, включващи мрежа от банки и финансови институции, задължени да участват в аукционите на Министерството на финансите, служат като “купувач от последна инстанция” за американския дълг.

Освен това значителните международни държатели на американски дълг, включително Китай, Япония, Саудитска Арабия и Русия, намаляват експозициите си. Липсата на тези традиционно значими купувачи допълнително натоварва аукционите за дълг.

Едновременно с това Федералният резерв се опитва да се бори с инфлацията, като повишава лихвените проценти в страната. Тази среда може да наложи още по-висока доходност на бъдещия държавен дълг, за да се привлекат предпазливи инвеститори.

Анализаторите следят отблизо тези събития, тъй като разходите за обслужване на дълга нарастват, което може да изостри фискалните предизвикателства пред страната. Забележително е, че главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън отправи предупреждение за настоящия политически и икономически контекст, заявявайки:

Това може да е най-опасното време, което светът е виждал от десетилетия.

Тъй като интересът на инвеститорите към дългосрочния дълг изглежда намалява, нуждата от средства продължава да се увеличава. Междувременно тези икономически показатели ще служат като критичен барометър за фискалното здраве на правителството на САЩ.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: Какво може да спре Турция от присъединяване към съюза?

Турският външен министър Хакан Фидан заяви в сряда, че Анкара проучва алтернативни глобални съюзи, като все още се стреми към членство в ЕС.

22.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Про-крипто адвокат ще се изправи срещу Елизабет Уорън в ключов дебат за регулациите

Аԁвокатът на XRP Джон Дийтън, който си осигури номинацията на републиканците за сенаторското място в Масачузетс, ще се изправи срещу сенатора демократ Елизабет Уорън в дългоочакван дебат на 15 октомври 2024 г.

22.09.2024 13:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.