Home

Как икономиката на Китай се отразява на растежа на Африка

10.11.2023 6:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Как икономиката на Китай се отразява на растежа на Африка

През последните две десетилетия Китай се превърна в основен търговски партньор на Африка на юг от Сахара, купувайки значителна част от износа на региона, включително метали, минерали и горива, като в замяна доставя промишлени стоки и машини.

Напоследък обаче икономическото възстановяване на Китай се забави поради спада на пазара на недвижими имоти и намаленото глобално търсене на неговите продукти.

Това забавяне на растежа на Китай се отразява на Африка. Спад на растежа в Китай с един процентен пункт може да доведе до намаляване на средния регионален растеж с 0.25 процентни пункта в рамките на една година, като това ще засегне най-вече страните износителки на петрол като Ангола и Нигерия, които могат да усетят спад от средно 0.5 процентни пункта.

Въздействието се разпростира и върху суверенното кредитиране за Африка на юг от Сахара, което миналата година спадна до под $1 милиард, което е най-ниското ниво от близо две десетилетия. Това отразява отдръпването от широкомащабно инфраструктурно финансиране, тъй като някои африкански държави се борят с нарастващия държавен дълг.

През 2000 г. заемите на Китай за региона нараснаха рязко, като делът му в общия външен публичен дълг на Субсахарска Африка се увеличи от под 2% преди 2005 г. до 17% през 2021 г., превръщайки Китай в най-големия двустранен официален кредитор. Въпреки това делът на дълга към Китай е сравнително малък – малко под 6 % от общия публичен дълг на региона, като е концентриран в пет държави: Ангола, Камерун, Кения, Нигерия и Замбия.

За да се ориентират в този променящ се пейзаж, африканските държави на юг от Сахара трябва да се адаптират към забавянето на китайската икономика, като повишат устойчивостта си чрез увеличаване на вътрешноафриканската търговия, реформи в данъчната политика и подобряване на администрирането на приходите. Диверсификацията на икономиките е от решаващо значение за устойчивия растеж, като възможностите в областта на полезните изкопаеми подпомагат развитието на възобновяемата енергия, позволявайки създаването на нови търговски отношения и местни преработвателни мощности.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Добивът на Биткойн може да помогне за стабилизирането на енергийните мрежи според Hive

Взаимодействието с регулаторните органи е от съществено значение за индустрията за добив на Биткойн (BTC).

05.10.2024 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Кредиторите на FTX от еврозоната са готови за получаване на дължимите суми

Кредиторите на FTX в еврозоната ще получат плащания в евро въз основа на цените при затваряне на пазара през 2022 г., плюс такси за обработка в размер до 30%.

05.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.