Home

БРИКС може да създаде CBDC да се конкуира със SWIFT

08.11.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС може да създаде CBDC да се конкуира със SWIFT

Блокът БРИКС, в който влизат Китай, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и други страни, полага все по-големи усилия да намали зависимостта си от щатския долар.

Изглежда, че те може би обмислят приемането на дигитална валута на централната банка (CBDC) като алтернатива на западната платежна система SWIFT. Този ход следва неотдавнашното приемане на дигиталните финанси в рамките на алианса, включително използването на дигиталния юан и въвеждането на базираната на блокчейн платформа BRICS Pay.

Проектите за CBDC се разработват от години, но техните трансгранични възможности и роля в международните финанси сега придобиват все по-голяма известност. БРИКС, като най-бързо развиващия се икономически съюз, изглежда е готов да оглави този процес. По-специално, ключова инициатива, наречена mBridge, се ръководи от Китай и ОАЕ в рамките на БРИКС. Този проект е на път да доведе до бърз напредък в областта на международните дигитални финанси.

Докладите сочат участието на 23 централни банки, включително големи структури като Банката за международни разплащания (БМР), Китай и ОАЕ. Проектът е на прага на стартирането си и има за цел да замени настоящата глобална финансова система, ориентирана към САЩ.

Основната му цел е да улесни безпроблемните транзакции между търговските банки в различни юрисдикции, като ги свърже чрез мрежа, надзиравана съвместно от съответните им централни банки. Освен това тя има за цел да проучи приложения като издаване на ценни книжа на базата на блокчейн, трансгранични застрахователни плащания, програмируемо търговско финансиране и валутни разплащания.

Това начинание притежава значителен потенциал да оспори господстващото положение на щатския долар, особено като се има предвид ранното приемане на дигиталния юан в Китай. Ако целият блок на БРИКС участва активно, това може да предизвика значителна революция в световните финанси, която потенциално да постави САЩ в неизгодно конкурентно положение.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Кредиторите на FTX от еврозоната са готови за получаване на дължимите суми

Кредиторите на FTX в еврозоната ще получат плащания в евро въз основа на цените при затваряне на пазара през 2022 г., плюс такси за обработка в размер до 30%.

05.10.2024 9:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Главният изпълнителен директор на Solana критикува на администрацията на Байдън

Анатолий Яковенко, главен изпълнителен директор и съосновател на „Solana“, открито отправи критики към администрацията на Байдън, особено по отношение на неуспеха ѝ да насърчи създаването на работни места.

05.10.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Президентът на Америка коментира случващото се между Израел и Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху предупреди, че Иран ще „плати висока цена“ за нападението от вторник, при което бяха изстреляни най-малко 180 балистични ракети, насочени към Израел.

04.10.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: 30 държави потвърдиха участието си на срещата през октомври

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков проведе в четвъртък брифинг във връзка с предстоящата среща на върха на БРИКС в Русия този месец.

04.10.2024 21:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.