Home

ООН отправя предупреждение за Биткойн

06.11.2023 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
ООН отправя предупреждение за Биткойн

Скорошно проучване на ООН подчерта опасенията относно въздействието на Биткойн (BTC), най-голямата криптовалута по пазарна капитализация, върху околната среда.

Изследването, проведено от Университета на ООН и организацията Earth’s Future, разкри, че макар и популярен, Биткойн има значителни последици за околната среда поради дейността си по добив.

Разглеждайки 76 държави, които добиват Биткойн в периода 2020-2021 г., проучването установява, че глобалната мрежа за добив на Биткойн консумира 173.42 тераватчаса електроенергия. Ако се разглежда като държава, това потребление на енергия би се наредило на 27-мо място в света, изпреварвайки държави като Пакистан. Това води до въглероден отпечатък, подобен на изгарянето на 84 милиарда килограма въглища или работата на 190 електроцентрали, работещи с природен газ.

Забележително е, че 45% от енергийните доставки на Биткойн са от въглища, а 21% – от природен газ. Възобновяемите енергийни източници, като водната енергия, съставляват 16 %. Ядрената енергия допринася с 9%, а слънчевата и вятърната енергия съставляват съответно 2% и 5%.

В проучването се подчертава и значителният отпечатък на добива на Биткойн върху водата и земята. Използваната вода се равнява на запълването на над 660,000 плувни басейна с олимпийски размери, което би могло да задоволи битовите нужди от вода на над 300 милиона души в селските райони на Субсахарска Африка. Освен това земният отпечатък надхвърля 1.4 пъти площта на Лос Анджелис.

Професор Кавех Мадани, ръководител на проучването, подчерта, че тези констатации не трябва да възпират използването на дигитални активи. Вместо това той призова да се инвестира в регулаторни мерки и технологичен напредък, за да се повиши ефективността на глобалната финансова система, като същевременно се сведе до минимум въздействието върху околната среда.

Китай се очертава като най-голямата държава, занимаваща се с добив на BTC, следвана от Съединените щати, Казахстан, Русия, Малайзия, Канада, Германия, Иран, Ирландия и Сингапур.

Предвид тези констатации учените от ООН предлагат препоръки на правителствата за наблюдение и намаляване на въздействието на криптовалутите върху околната среда. Те също така се застъпват за инвестиции в по-енергийно ефективни дигитални валути с намалено въздействие върху околната среда.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Краткосрочните притежатели на Биткойн демонстрират признаци на слабост

Андре Драгош от Bitwise обърна внимание на тревожна тенденция в спот борсите за Биткойн, отчитайки спад в нетните обеми на покупките през последните три дни.

05.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Кой е най-големият фактор за траекторията на цената на Биткойн?

От март насам цената на Биткойн отбеляза значителни корекции, които се дължат главно на значителни разпродажби от страна на китовете, както и на отключването на токени, което увеличи предлагането на алткойните.

05.10.2024 9:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Добра възможност за покупка ли е скорошният спад на Биткойн?

BTC и целият крипто пазар отбелязаха значителен спад, откакто се появиха новините за бомбардировката на Иран над Израел.

05.10.2024 8:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн има потенциал да достигне над $5 трилиона според директор на BlackRock

Джей Джейкъбс, ръководител на отдел “Тематични и активни ETF-и“ в BlackRock, смята, че все още има огромна възможност за растеж на водещата криптовалута, прогнозирайки, че пазарът може да се разшири до около $5.4 трилиона в бъдеще.

05.10.2024 7:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.