Home

Американската дигитална валута ще бъде пусната до 5 години според Wells Fargo

28.10.2023 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Американската дигитална валута ще бъде пусната до 5 години според Wells Fargo

Стратези от дъщерното дружество на Wells Fargo прогнозират, че през следващите пет години САЩ може да въведат дигитална валута на централната банка (CBDC).

След заповедта на президента Джо Байдън, с която се разрешава на Федералния резерв да проучи технологията CBDC, ръководителят на отдела за стратегии за реални активи на Wells Fargo Advisors Джон Лафорж и анализаторът на инвестиционни стратегии Мейсън Мендес предлагат потенциален график.

Те смятат, че разработването, одобряването и въвеждането в употреба на CBDC в САЩ може да отнеме от три до пет години. Неотдавнашното стартиране на FedNow, програма за бързи плащания, несвързана с блокчейн технологията през юли 2023 г., може да предложи някои идеи за този график.

Макар че официалното проучване на FedNow започна почти десетилетие преди пускането ѝ през септември 2013 г., анализаторите не очакват CBDC да отнеме толкова време, за да се материализира. Въпреки това те смятат, че може да минат още няколко години, преди да бъде установен окончателен дизайн.

Анализаторите подчертаха, че дискусиите около потенциалния CBDC проект на САЩ вероятно ще се засилят. По своята същност CBDC са програмируеми, което позволява потенциално проследяване, наблюдение и контрол от страна на властите. От съществено значение е обаче да се отбележи, че гъвкавостта на технологията може да се приспособи и към проекти, съобразени с неприкосновеността на личния живот.

Въпреки че не е установен конкретен проект за CBDC, различни избрани служители, включително кандидати за президент, започнаха да изразяват загриженост за неприкосновеността на личните данни на хората. Очаква се този разговор да набере скорост с наближаването на изборите през 2024 г.

Що се отнася до необходимостта от CBDC за най-голямата икономика в света, анализаторите на Wells Fargo Advisors са на мнение, че все още не е представен убедителен аргумент защо американците се “нуждаят” от CBDC.

Макар че централните органи като Фед и Министерството на финансите биха могли да се възползват от проследими пари, трябва внимателно да се обмисли потенциалният компромис между подобрената парична информация за централните регулатори и потенциалната загуба на правото на личен живот на индивида в държава, основана на такива принципи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как реагираха Биткойн и фондовите пазари на добрите данни за работните места в САЩ?

Биткойн се сблъска с волатилност в началото на търговията на Уолстрийт на 4 октомври, след публикуването на по-силни от очакваното данни за заетостта в САЩ.

04.10.2024 18:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Русия замрази средства на топ американски банки

В сряда Арбитражният съд на Москва замрази средства на водещи американски банки, съхранявани в техните руски филиали.

04.10.2024 16:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

ИЗВЪНРЕДНО: Докладът за работните места в САЩ беше публикуван – ето какво трябва да знаете

Един от най-важните икономически показатели на САЩ – докладът за работните места – беше публикуван току-що от Бюрото за трудова статистика.

04.10.2024 15:35 2мин. четене Kosta Gushterov

Регулаторен натиск върху Binance на фона на спадащите обеми на търговия

През септември 2024 г. Binance регистрира значителен спад в обемите на търговия, отбелязвайки най-ниската си точка от края на 2023 г. насам.

04.10.2024 11:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.