Home

Дойде ли времето на дигиталните валути на централните банки?

24.10.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Дойде ли времето на дигиталните валути на централните банки?

Наскоро Европейската централна банка (ЕЦБ) направи важна стъпка към въвеждането на дигитално евро, с което обяви началото на нова ера във сектора на валутите.

Макар че няколко държави, включително Китай и Индия, проучват дигитални валути на централните банки (CBDC), ходът на ЕЦБ се откроява като първата голяма инициатива на западна централна банка. Това развитие може потенциално да установи глобален стандарт.

Привържениците твърдят, че CBDC обещават да направят революция в плащанията и да осигурят алтернатива на физическите пари в брой, за които се смята, че са в упадък. Съществуват обаче трайни съмнения относно истинските им предимства.

Например в Нигерия, където CBDC са приети, разпространението им остава слабо. Освен това съществуват опасения относно неприкосновеността на личния живот, за което свидетелстват протестите срещу плановете на ЕЦБ.

Търговските банки се притесняват от потенциалните разходи и възможността за отлив на депозити, ако клиентите прехвърлят средства към сметки в централната банка. Развиващите се страни са загрижени, че леснодостъпните дигитални валути като долара, еврото или юана могат да нарушат функционирането на финансовите им системи.

Начинанието на ЕЦБ се наблюдава внимателно в световен мащаб. Джош Липски, който наблюдава глобалното проследяване на CBDC в Атлантическия съвет, подчерта значението му поради статута на ЕЦБ като една от най-големите централни банки.

Ако тя успее да се справи с опасенията, свързани с неприкосновеността на личния живот, киберсигурността и офлайн използваемостта, би могла да упражни значително влияние.

Въпреки тези постижения все още липсва широко съгласие относно необходимостта от CBDC. Политиците не са убедили напълно всички в ползите от тях. Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ, твърди, че дигиталното евро ще “осигури бъдещето” на валутата и ще намали зависимостта от базираните в САЩ системи за разплащане с кредитни карти.

Експертите обаче остават разделени. Лий Брейн, управляващ директор на отдел “Усъвършенствани технологии” в Barclays, се пита какви уникални характеристики предлага CBDC на дребно в сравнение с парите на търговските банки. Той предупреди да не се прави компромис с еднородността на парите и да се създава двустепенна система с различни функционалности и правила за разкриване на данни.

В крайна сметка основният въпрос се върти около това как CBDC могат да подобрят финансовата система.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Хедж фонд мениджър предупреждава за икономически проблеми при победа на Камала Харис

Магнатът на хедж фондове Джон Полсън алармира за потенциалното въздействие на Камала Харис върху икономиката на САЩ, ако тя спечели президентския пост през ноември.

20.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Основателят на Cardano ще се срещне с президента на Аржентина

Чарлз Хоскинсън, основател на Cardano, ще се срещне с президента на Аржентина Хавиер Милей през октомври, за да обсъди ролята на блокчейн в оформянето на бъдещите икономики.

19.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Ще има ли други понижения на лихвите от страна на Фед?

На 18 септември Федералният резерв на САЩ направи забележителен ход, намалявайки лихвените проценти с 50 базисни пункта, с което постави началото на нов цикъл на облекчаване.

19.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.