Home

Санкциите на Западът не застрашават позицията на Русия на световния пазар на петрол

24.10.2023 15:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Санкциите на Западът не застрашават позицията на Русия на световния пазар на петрол

Въведени през декември 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна, западните санкции имаха за цел да ограничат приходите от руски петрол, без да нарушават функционирането на световните пазари.

Първоначално ограничението имаше за цел да поддържа цените на петрола около $80 за барел. Изненадващо се случи точно обратното. Докато руският износ намаляваше, приходите се покачваха, осигурявайки достатъчно средства за продължаващия конфликт. 

Този парадокс възникна поради повишените цени на петрола, които надхвърлиха $95 за барел от юли 2023 г., и недостига на предлагане в световен мащаб, който засили търсенето на руски петрол.

Ограничения на капацитета и въздействие върху пазара

Въпреки че таванът ограничи продажбите на трети страни към държави като Китай и Индия, покупките вече трябва да се извършват чрез структури от Г-7, ЕС или Австралия, като се използват техните транспортни и застрахователни услуги.

При 90 % пазарна доминация алтернативните възможности за купувачите са оскъдни. В доклад на Министерството на финансите на САЩ от май 2023 г. се признава въздействието на ограничението, като се отбелязва спад в приходите от руски петрол въпреки увеличения износ. До юни 2023 г. приходите от износ са спаднали до $11.8 милиарда, което е почти наполовина от нивата от предходната година.

Устойчивост сред предизвикателствата

Въпреки спада на износа приходите от петрол на Русия се възстановяват до $17 милиарда към август 2023 г. Това възстановяване се случи, въпреки че износът достигна 11-месечно дъно, като през септември 2023 г. достигна средно 5.27 милиона барела на ден. Съществен фактор за това беше скокът на световните цени на петрола в резултат на съкращаването на производството от ОПЕК+. 

Русия използва своя по-евтин петрол, за да запълни празнините на азиатските пазари, компенсирайки намаляващото европейско търсене. Освен това се увеличиха случаите на нарушаване на ограничението, тъй като Русия намали зависимостта си от западните морски и застрахователни услуги.

Предстоящи предизвикателства пред руската петролна индустрия

Дълго преди украинския конфликт прогнозите за руската петролна индустрия бяха мрачни. В Енергийната стратегия на страната за 2019 г. се предвиждаше скромен ръст или потенциален спад на производството, като някои проучвания предвиждаха 41% намаление до 2040 г. в сравнение с нивата от 2018 г. 

Дезинвестирането от страна на Запада след инвазията изостря тези предизвикателства. Добивът от зрелите проекти в Западен Сибир, историческото сърце на руския петрол, намалява, докато новите находища имат по-високи цени за постигане на рентабилност. Освен това, тъй като светът се ориентира към по-нисковъглеродна енергия, високата въглеродна интензивност на Русия я поставя в неизгодно положение. 

Макар че таванът на цените временно защитава доминиращата позиция на Русия на световния петролен пазар, вътрешните и структурните проблеми могат да доведат до дългосрочни последици за нейното петролно богатство.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Animoca Brands обяви ново Web3 партньорство

Подразделението Motorverse на Animoca Brands обяви партньорство, за да пренесат емблематични автомобили в дигиталния свят с нова състезателна Web3 игра.

04.10.2024 10:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

SWIFT ще започне тестове за дигитални активи през 2025 г.

Финансовите институции в Северна Америка, Европа и Азия се подготвят да участват в предстоящи тестове на дигитални активи, организирани от SWIFT.

04.10.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Нов документален филм предполагаемо ще разкрие самоличността на Сатоши Накамото

Предстоящ документален филм на HBO, режисиран от Кълън Хобак, ще изследва една от най-големите мистерии в дигиталния свят: самоличността на създателя на Биткойн, Сатоши Накамото.

04.10.2024 9:00 2мин. четене Alexander Stefanov

Aptos разширява дейността си в Япония с придобиването на нова платформа

От Aptos (APT) възнамеряват да се наложат на японския пазар, като придобият HashPalette, ключов играч в блокчейн сектора в страната.

04.10.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.