Home

Китай се съгласи да обмени $6.5 милиарда с Аржентина

19.10.2023 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай се съгласи да обмени $6.5 милиарда с Аржентина

Аржентина ще има по-голям достъп до китайски юани по силата на споразумение за обмен на валута, което ще подпомогне спадащото песо.

Повишението е част от предишна суапова сделка, която беше постигната по-рано през 2023 г., и бележи втория път, когато Аржентина се възползва от услугите на китайската централна банка.

Китай увеличи сумата и вместо $5 милиарда получаваме $6.5 милиарда“, заяви аржентинският президент Алберто Фернандес пред Радио 10 в Китай, според Reuters.

Той добави:

Всеки път, когато преминавахме през трудни времена, правителството на Си Дзинпин ни оказваше подкрепа. Това е важна стъпка, така че производството [Аржентина] да не спре.

Валутният суап е сделка, сключена от две централни банки, които едновременно разменят определено количество валута с обещанието да си го върнат при договорен лихвен процент. Суаповата сделка на Аржентина с Китай ще ѝ позволи да попълни валутните си резерви, които почти изчезнаха в условията на икономическа криза.

Инфлацията се покачи до 138%, а централната банка повиши лихвените проценти до 133% в отговор на това. Резервите в долари се свиха до отрицателни нива.

Междувременно нарастващата зависимост на Аржентина от юана бележи още един случай на дедоларизация, тъй като някои държави се стремят да се откажат от зелените пари. Китай насърчава глобалното използване на юана като претендент за долара в световните финанси и през последните години сключи множество споразумения за валутен суап.

Други южноамерикански държави се обърнаха към юана, а през изминалата седмица Египет за първи път емитира деноминирани в юани “облигации на панди“. Русия също използва китайския юан за уреждане на все повече търговски сделки с други държави.

Но въпреки последната стъпка на Аржентина към юана, този уикенд в страната предстоят президентски избори, а кандидатът Хавиер Милей планира да доларизира икономиката, като се откаже изцяло от песото.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Grayscale стартира нов тръст, за да предостави експозиция към Aave

Aave е платформа за децентрализирано финансиране (DeFi), която дава възможност на потребителите да заемат и дават назаем криптовалути чрез смарт договори, като елиминира необходимостта от посредници.

03.10.2024 22:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Комитет на CFTC подкрепя дигиталните активи като обезпечение

Подкомитет на Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) одобри насоки за употреба на токенизирани акции от фондове на паричния пазар като обезпечение в традиционното финансиране.

03.10.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Администрацията на Байдън сключи историческа петролна сделка

Администрацията на президента Джо Байдън осигури допълнителни 6 милиона барела суров петрол за допълване на стратегическия петролен резерв (SPR).

03.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Голяма американска банка претърпя срив на системата

В резултат на сериозен мрежови проблем хиляди клиенти изгубиха достъп до сметките си или балансите им показват нула.

03.10.2024 16:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.