Home

САЩ ще стабилизира икономиката си по-бързо от останалата част от света според ЕЦБ

09.10.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
САЩ ще стабилизира икономиката си по-бързо от останалата част от света според ЕЦБ

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард спомена, че Международният валутен фонд (МВФ) е коригирал прогнозите си за глобалния икономически растеж.

От интервю за La Tribune Dimanche (според стенограмата на уебсайта на ЕЦБ) се разбира, че МВФ е понижил прогнозите си за растежа в световен мащаб, с изключение на САЩ.

Предвижда се МВФ да публикува най-новите си икономически прогнози във вторник. През юли те повишиха прогнозите си за световния растеж за тази година, както и за повечето големи икономики. Понастоящем те очакват глобалният БВП да се увеличи с 3% през 2023 г. и 2024 г., като производството в САЩ ще нарасне съответно с 1.8% и 1%.

В очакване на Световните икономически перспективи тази седмица, които са част от годишните срещи на МВФ в Маракеш, управляващият директор Кристалина Георгиева посочи в четвъртък, че предстоящите данни ще покажат, че настоящият темп на глобалния растеж остава доста слаб – доста под средните 3.8% през двете десетилетия преди пандемията.

По-нататък тя заяви, че в средносрочен план перспективите за растеж са отслабнали още повече, и отбеляза значителните различия в динамиката на растежа. Георгиева подчерта, че в Съединените щати се наблюдава по-силен икономически подем, докато в повечето развити икономики се наблюдава забавяне, а икономическата активност в Китай не отговаря на очакванията.

Въпреки това нараства вероятността централните банки да могат да ограничат инфлацията, без да предизвикат глобален икономически спад, постигайки така нареченото “меко приземяване“, отбеляза тя.

Помолен за отговор, говорител на ЕЦБ се позова на речта на Георгиева от 5 октомври, в която тя спомена за по-слаби перспективи за растежа в света, но за по-стабилна инерция в САЩ.

По време на интервюто за “Tribune” Лагард, която преди това е заемала висшия пост в МВФ, преди да поеме настоящата си роля през 2019 г., заяви също, че целта на ЕЦБ в борбата с инфлацията очевидно не е да предизвика рецесия. Тя също така изрази оптимизъм относно краткосрочните перспективи за еврозоната.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Камала Харис демонстрира силна подкрепа за криптовалутите

Вицепрезидентът Камала Харис, кандидат на Демократическата партия за предстоящите президентски избори през ноември, наскоро говори на събитие за набиране на средства на Уолстрийт, където за първи път засегна темата за крипто индустрията.

23.09.2024 6:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

БРИКС: Какво може да спре Турция от присъединяване към съюза?

Турският външен министър Хакан Фидан заяви в сряда, че Анкара проучва алтернативни глобални съюзи, като все още се стреми към членство в ЕС.

22.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.