Home

Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

26.09.2023 12:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия смекчава забраната на износ на петрол – цените се стабилизират

Цените на петрола претърпяха минимални промени по време на волатилна търговска сесия в понеделник. Това се дължеше на облекчаването на ограниченията върху горивата от страна на Русия и на опасенията на инвеститорите относно въздействието на повишените лихвени проценти върху търсенето.

Фючърсите върху суровия петрол тип “Брент” завършиха с леко повишение от 2 цента, установявайки се на ниво от $93.29 за барел. В същото време американският суров петрол “West Texas Intermediate” отбеляза спад от 35 цента, установявайки се на ниво от $89.68.

През предходната седмица се наблюдаваше спад в цените на суровия петрол, след като ястребовата позиция на Федералния резерв доведе до сътресения на световния пазар. Това развитие на събитията породи притеснения относно възможността за продължително повишаване на лихвените проценти, което би могло да отслаби търсенето на петрол. Този спад отбеляза края на триседмичния ръст от над 10%, който бе обусловен от усилията на Саудитска Арабия и Русия да ограничат предлагането чрез удължено до края на годината съкращаване на производството.

Русия внесе корекции в забраната си за износ на горива, като облекчи ограниченията за горивата, използвани за бункероване на определени плавателни съдове, и за дизеловото гориво с високо съдържание на сяра. Въпреки това забраната за всички видове бензин и висококачествен дизел, обявена предишния четвъртък, остана в сила.

Миналата седмица Москва наложи временно ембарго върху износа на бензин и дизелово гориво за повечето държави, за да стабилизира вътрешния пазар. Това породи опасения за потенциален недостиг на тези продукти, тъй като Северното полукълбо навлиза в зимата.

Освен това индексът на щатския долар се повиши до най-високото си равнище от ноември 2022 г. насам. По-силният долар прави деноминирания в щатски долари петрол по-скъп за притежателите на други валути, което потенциално намалява търсенето. Според Фил Флин, анализатор в Прайс Фючърс Груп, това е довело до нагласи за избягване на риска поради силата на долара.

Що се отнася до предлагането, броят на активните петролни платформи в САЩ спадна с осем до 507 през миналата седмица, отбелязвайки най-ниския брой от февруари 2022 г. насам, според седмичния доклад на Baker Hughes, публикуван в петък.

В допълнение към ограниченията в предлагането се очаква американските петролни рафинерии да бъдат с изключен капацитет от около 1.7 милиона барела дневно за седмицата, приключваща на 29 септември. Това представлява намаление на наличния рафинерен капацитет с 324,000 барела дневно, според изследователската компания IIR Energy.

IIR прогнозира, че през седмицата, приключваща на 6 октомври, изключените от мрежата капацитети ще нараснат до 1.9 милиона барела дневно.

Настроенията получиха тласък от очакванията за подобряване на икономическите данни от Китай, най-големия вносител на суров петрол в света. Анализаторите на Goldman Sachs очакват разширяване на производствения сектор на Китай през септември, като прогнозите са индексът на производствените покупки да надхвърли 50 за първи път от март насам.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че цените на петрола може да срещнат техническа съпротива на достигнатите през ноември 2022 г. върхове, които бяха надхвърлени миналата седмица.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Богатството на Зукърбърг се увеличи до $201 милиарда – eто защо

Марк Зукърбърг, технологичният визионер, който стои зад Meta, сега е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $201 милиарда.

01.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на годината

Популярната крипто борса Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на 2024 г., предоставяйки на клиентите 90-дневен срок за изтегляне на активите си.

01.10.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Robinhood въвежда крипто преводи за потребителите на европейския пазар

Robinhood въведе дългоочаквана функция, която позволява на европейските потребители да прехвърлят криптовалути, като по този начин подобрява контрола на потребителите върху техните дигитални активи.

01.10.2024 21:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Акциите на SoftBank реализират ръст – какво се крие зад печалбите?

Акциите на SoftBank Group Corp. поскъпнаха във вторник след съобщения, че японската компания може да участва в значителен кръг на финансиране.

01.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.