Home

БРИКС: Аржентина пред уникална дилема – присъединяването към съюза може да отпадне

23.09.2023 10:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Аржентина пред уникална дилема – присъединяването към съюза може да отпадне

Алиансът БРИКС отправи покана към Аржентина да се присъедини към тях по време на 15-ата среща на върха, проведена в Йоханесбург през август.

Президентът Алберто Фернандес приветства тази покана като “значителна възможност“, която ще послужи за “укрепване” на нацията. Въпреки това Аржентина е изправена пред уникална дилема, която може да доведе до отхвърляне на поканата от БРИКС.

Официалното включване на Аржентина в коалицията БРИКС е насрочено за 1 януари 2024 г., което поставя Фернандес в деликатна ситуация. Това се дължи на факта, че през октомври в Аржентина ще се проведат общи избори, а новата администрация ще встъпи в длъжност през декември 2023 г.

За тези, които не са запознати със ситуацията, Фернандес предпочете да не участва в изборите през 2023 г., отказвайки се от кандидатура за преизбиране.

Вместо това Серхио Маса, кандидат за президент, представляващ “Партията на справедливостта“, ще участва в изборите на мястото на Фернандес. В случай че Маса победи, е много вероятно той да последва стъпките на Фернандес, да приеме поканата на БРИКС и официално да се присъедини към алианса.

Ако обаче “Юстициалистката партия” загуби изборите, Аржентина може да реши да се откаже от поканата на БРИКС. Крайнодясната опозиционна партия, известна като “Републиканско предложение“, издигна кандидатурите на Хавиер Милей и Патрисия Булрич за аржентински президент.

Милей, новаторска фигура в крайната десница, който се възползва от антисистемните настроения, категорично заяви, че Аржентина ще отхвърли поканата на БРИКС, ако той заеме президентския пост.

Милей отправи язвителна критика срещу Китай и Русия, като ги нарече ренегатски нации, и поддържаше твърдо критична позиция спрямо ръководствата на Дзинпин и Путин.

Преди това той окачестви Китай и Русия като “злонамерен режим“, твърдейки, че Аржентина не трябва да подкрепя нито една от техните глобални политики. Освен това критикува бразилския президент Лула да Силва за това, че е улеснил навлизането на Китай и Русия в Южна Америка и Аржентина чрез алианса БРИКС.

Аз защитавам свободата. Китай, Путин и Лула не го правят“, твърди той по отношение на коалицията БРИКС. Милей взе на прицел и Иран за бомбардировките на еврейския център в Буенос Айрес през 1994 г., като определи спомените като “гноясала рана“. Иран също получи покана да се присъедини към БРИКС, като включването му е предвидено за 2024 г.

В обобщение може да се каже, че ако Маса победи, влизането в БРИКС е почти сигурно. И обратното, ако Милей победи, Аржентина може да реши да откаже поканата.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Алткойни Новини

Ето колко щяхте да спечелите, ако бяхте инвестирали $100 в Shiba Inu при старта

Shiba Inu (SHIB) бележи значително повишение на цената, като стойността се е покачила с 12% за последните 24 часа и с 44% през изминалата седмица.

30.09.2024 7:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Как последните актуализации на XRP Ledger могат да повлияят на стабилната монета на Ripple?

XRP Ledger (XRPL) наскоро въведе две значителни подобрения, които предизвикаха интерес към влиянието им върху предстоящата стабилна монета на Ripple, RLUSD, и цялостната екосистема.

30.09.2024 6:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Oправда ли очакванията airdrop събитието на Hamster Kombat?

Hamster Kombat, популярна игра в Telegram, която позволява на потребителите да печелят чрез докосване на екрана (tap-to-earn), наскоро пусна своя токен HMSTR на няколко известни борси.

29.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Какво може да сигнализира възстановяването на цената на Етериум?

През последните седмици Етериум показа забележително възстановяване на цените, което накара някои анализатори да предположат, че това може да е само началото на обещаваща тенденция за алткойна.

29.09.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.