Home

БРИКС: Китай и Русия бележат 26% ръст в продажбите на петрол, откакто се отказаха от долара

21.09.2023 17:45 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай и Русия бележат 26% ръст в продажбите на петрол, откакто се отказаха от долара

Блокът БРИКС отбеляза значителен напредък, като продажбите на петрол в Русия и Китай нараснаха с 26%, при това без да зависят от щатския долар.

Тази забележителна промяна в динамиката на търговията с петрол между двете страни беше съобщена от Reuters, като се подчертава позицията на Русия като основен доставчик на суров петрол за Китай.

Това се случва на фона на продължаващите западни санкции срещу Русия. Освен това икономическата коалиция упорито преследва инициативи в посока дедоларизация. Тези доклади служат като показатели за изместване на зависимостта от американската валута, подчертавайки прогресивната траектория на блока.

По отношение на световната енергетика и производството на петрол блокът БРИКС се откроява на преден план. С включването на влиятелни играчи като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) тези единадесет държави твърдо се утвърдиха като световни лидери в сектора.

Неотдавнашен доклад потвърждава доминиращата роля на БРИКС, тъй като транзакциите с петрол на Русия и Китай нарастват с 26%, като очевидно липсва каквото и да е участие на щатския долар.

Този скок в продажбите съвпада със затягането на световния пазар на петрол, предизвикано от ограниченията в предлагането, което води до повишаване на цените. Забележително е, че Русия продължава да заема позицията на основен доставчик на петрол за Китай, дори и при намаления износ.

В резултат на това китайският внос достигна забележителните 2.48 милиона дневно, отбелязвайки втория по големина обем, регистриран някога. За разлика от това износът на Саудитска Арабия за Китай отбеляза спад от 5.5% спрямо предходната година, въпреки че отбеляза ръст спрямо отчетените през юни 5.65 милиона тона, достигайки общо 8.01 милиона тона.

Това развитие още повече затвърждава позицията на икономическата коалиция като световен лидер в производството на петрол, с потенциал да се издигне като първостепенна енергийна сила в света. Несъмнено икономическият блок има значително влияние върху петролния пазар, което вероятно ще продължи да оказва влияние върху глобалното използване на щатския долар в международен мащаб.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Богатството на Зукърбърг се увеличи до $201 милиарда – eто защо

Марк Зукърбърг, технологичният визионер, който стои зад Meta, сега е четвъртият най-богат човек в света със състояние от $201 милиарда.

01.10.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на годината

Популярната крипто борса Gemini ще закрие всички канадски сметки до края на 2024 г., предоставяйки на клиентите 90-дневен срок за изтегляне на активите си.

01.10.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Robinhood въвежда крипто преводи за потребителите на европейския пазар

Robinhood въведе дългоочаквана функция, която позволява на европейските потребители да прехвърлят криптовалути, като по този начин подобрява контрола на потребителите върху техните дигитални активи.

01.10.2024 21:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Акциите на SoftBank реализират ръст – какво се крие зад печалбите?

Акциите на SoftBank Group Corp. поскъпнаха във вторник след съобщения, че японската компания може да участва в значителен кръг на финансиране.

01.10.2024 19:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.