Home

Хедж фондовете залагат срещу американските държавни облигации – защо?

14.09.2023 10:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ

Търговията на база, исторически значима практика на Уолстрийт, отново се появи. Това е предпочитан метод за хедж фондовете да печелят от търговията с облигации, като същевременно минимизират пазарната експозиция.

Тази стратегия се възползва от ценовите несъответствия между държавните облигации и фючърсите върху тях, но породи опасения заради минали пазарни смущения.

Хедж фондовете закупуват държавни ценни книжа и след това се хеджират срещу фючърси върху държавни ценни книжа, като продават договори за бъдеща доставка на облигации на определена цена. Вместо да се спекулира с посоката на пазара, търговията се възползва от малките разлики в цените на ценните книжа.

Това работи, защото големите мениджъри на активи често предпочитат фючърси върху държавни ценни книжа заради по-ниските първоначални разходи, което прави договорите малко по-скъпи от облигациите. Това създава възможност за спекулантите, тъй като цените на фючърсите са склонни да се изравняват с цените на облигациите с течение на времето.

Хедж фондовете увеличават възвръщаемостта, като използват заемни средства от банки на овърнайт пазарите, понякога с минимални първоначални парични средства. Това може да достигне екстремни нива, като изследванията на Фед разкриват над $550 милиарда в сделки с държавни ценни книжа, подкрепени само с $10 милиарда собствен капитал.

Неочакваните сътресения могат да доведат до бързо излизане от позициите, което може да предизвика сътресения на пазара. Базисната търговия беше потисната след прилива на парични средства през март 2020 г., което напрегна пазара на държавни ценни книжа.

Неотдавнашната активност обаче показва съживяване. Спекулантите шортнаха 5.6 милиона фючърсни договора, обвързани с държавни облигации, възлизащи на приблизително $715 милиарда. Едновременно с това споразуменията за обратно изкупуване, използващи облигации като обезпечение, нараснаха до около $1.4 трилиона в дневни трансакции.

Рязкото нарастване на търговията с държавни ценни книжа се дължи на борбата на Фед с инфлацията и увеличаването на държавните заеми. По-високата доходност и опасенията за рецесия насочиха мениджърите на активи към фючърси върху дългосрочни облигации. CME Group, голяма борса за деривати, отбеляза рекордни инвестиции във фючърси върху държавни облигации.

Същевременно продължаващото емитиране на дълг се отрази на цените на краткосрочните държавни ценни книжа, увеличавайки разликата между тях и дългосрочните фючърси. Инфлацията остава под целта на Фед от 2%, а централната банка намалява притежаваните от нея облигации, което засилва натиска върху пазара.

Регулаторните органи предупредиха за потенциалните рискове при разгръщането на базисната търговия, позовавайки се на опасения за скрит ливъридж. Комисията по ценните книжа и фондовите борси обмисля да задължи компаниите, търгуващи на пазара на държавни ценни книжа, да се регистрират, с цел да се изравнят условията на конкуренция. И двата органа подчертават необходимостта банките да създават адекватни парични буфери срещу потенциални загуби.

Участието на ливъридж е от решаващо значение, тъй като според проучванията на Фед дори леко увеличение на разходите за финансиране би намалило значително рентабилността. Макар че базисната търговия е малка част от общия брой договори за държавни ценни книжа, тя играе жизненоважна роля за определянето на цените и ликвидността на пазара на държавни ценни книжа, което е от полза за икономиката и данъкоплатците.

ИЗТОЧНИК: WSJ

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крайният срок за обжалването на SEC в делото срещу Ripple наближава

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разполага само с няколко дни, за да реши дали ще оспори неотдавнашното решение по делото Ripple.

01.10.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Тайван позволи инвестициите в чуждестранни крипто ETF

Тайванската комисия за финансов надзор (FSC) даде зелена светлина на професионалните инвеститори да получат достъп до чуждестранни борсово търгувани фондове (ETF) за криптовалути.

30.09.2024 21:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ethena Labs предлага създаването на нова борса за стимулиране на растежа на USDe

Ethena Labs, разработчикът на синтетичния долар USDe, обяви предложение за стартиране на децентрализирана борса (DEX), наречена „Ethereal“, която да подкрепи растежа на USDe.

30.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Капитализацията на фондовия пазар е на път да достигне тригодишен връх

Капитализацията на световния фондов пазар е на път да достигне най-високото си ниво от три години насам благодарение на неотдавнашното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и мерките за икономическо стимулиране от страна на Китай.

30.09.2024 20:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.