Home

БРИКС: Бум на икономиката на ОАЕ – всички сектори в подем

14.09.2023 8:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Бум на икономиката на ОАЕ – всички сектори в подем

След неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС с още шест държави, Обединените арабски емирства (ОАЕ) станаха свидетели на забележителен скок на икономическия растеж, особено в непетролните сектори.

Въпреки че са виден световен производител на петрол, Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отчете стабилен ръст от 3.8% в различни диверсифицирани сектори през първото тримесечие на 2023 г.

В доклад от септември ОПЕК изрази оптимизъм относно устойчивия растеж на ОАЕ, особено в секторите, които вече са показали значителен напредък. В резултат на това тези области са готови да се възползват от неотдавнашното разширяване на алианса БРИКС.

На фона на продължаващите глобални икономически проблеми няколко региона се сблъскаха с предизвикателства. Китай се изправи пред бърз икономически спад, докато западните държави се борят с повишените нива на инфлация, което предизвика едногодишно повишаване на лихвените проценти в съответните държави.

ОАЕ обаче се открояват като пример за икономическа устойчивост, подкрепена от неотдавнашното разширяване на блока БРИКС. В доклада на ОПЕК се подчертава, че през първото тримесечие на 2023 г. икономиката на ОАЕ е отбелязала впечатляващ ръст от 3.8%. Това развитие предвещава изключително добри резултати за новоприетите членове на този колектив.

В доклада се подчертава, че основните двигатели на този растеж са били секторите на транспорта и складирането, които са нараснали с впечатляващите 10.9 %. Освен това секторите строителство, хотелиерство и ресторантьорство отбелязаха забележително увеличение. В съчетание с процъфтяващия туризъм и туристическа индустрия, страната преживява осезаем икономически подем.

Прогнозите сочат, че през 2023 г. броят на вътрешните посетители в ОАЕ ще се увеличи със зашеметяващите 40%. Този значителен скок ще играе ключова роля за поддържането и продължаването на икономическия растеж. Заслужава да се отбележи обаче, че централната банка на ОАЕ взема пример от САЩ, като през последните месеци съгласува финансовите си политики с действията на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвените проценти.

Тези фактори в своята съвкупност поставят блока на БРИКС в позиция на постоянни предимства. Тъй като Китай е изправен пред икономически трудности, въпреки че е най-влиятелната икономика в блока, колективът може да спечели от похвалните резултати на ОАЕ. Това дава оптимистичен тон за 2024 г., когато ОАЕ ще бъдат официално включени в алианса БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крайният срок за обжалването на SEC в делото срещу Ripple наближава

Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) разполага само с няколко дни, за да реши дали ще оспори неотдавнашното решение по делото Ripple.

01.10.2024 6:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Тайван позволи инвестициите в чуждестранни крипто ETF

Тайванската комисия за финансов надзор (FSC) даде зелена светлина на професионалните инвеститори да получат достъп до чуждестранни борсово търгувани фондове (ETF) за криптовалути.

30.09.2024 21:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ethena Labs предлага създаването на нова борса за стимулиране на растежа на USDe

Ethena Labs, разработчикът на синтетичния долар USDe, обяви предложение за стартиране на децентрализирана борса (DEX), наречена „Ethereal“, която да подкрепи растежа на USDe.

30.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Капитализацията на фондовия пазар е на път да достигне тригодишен връх

Капитализацията на световния фондов пазар е на път да достигне най-високото си ниво от три години насам благодарение на неотдавнашното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв и мерките за икономическо стимулиране от страна на Китай.

30.09.2024 20:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.