Home

Световните регулатори погнаха децентрализираните финанси

09.09.2023 19:00 2мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Световните регулатори погнаха децентрализираните финанси

В четвъртък световните регулатори на ценни книжа представиха първоначалната си стратегия за установяване на отчетност в сферата на "децентрализираните финанси" (DeFi) и за укрепване на пазарната стабилност.

DeFi платформите позволяват дейности като отпускане на заеми, заемане на средства и спестяване с дигитални активи, като използват блокчейн технологията, за да заобиколят традиционните финансови пазачи.

Неотдавнашни инциденти, като срива на крипто борсата FTX и проблемите със стабилната монета Terra USD през 2022 г., подчертаха как смущенията на крипто пазара могат да предизвикат значителни отливи от DeFi, което доведе до свиване на сектора от $180 милиарда в края на 2021 г. до около $40 милиарда днес. IOSCO, глобалният орган на регулаторите на ценни книжа, също изрази загриженост относно прането на пари в DeFi сектора.

Туанг Лий Лим, председател на работната група по финтех в IOSCO, разсея погрешното схващане, че DeFi са изцяло децентрализирани, като отбеляза, че заинтересованите страни и механизми често отразяват традиционните финанси, което прави възможно идентифицирането на “отговорни лица” независимо от оперативния модел.

IOSCO призна, че липсват стандартизирани данни за DeFi поради това, че участниците на пазара използват псевдонимни адреси. В отговор те предложиха рамка, която да гарантира защитата на инвеститорите, стабилността на пазара, управлението на риска, прозрачното оповестяване и международното регулаторно сътрудничество в 130 юрисдикции.

За да придобият цялостна представа за DeFi, регулаторите се насърчават да използват съществуващи или нови регулаторни рамки, за да идентифицират участващите физически и юридически лица.

Обществената консултация за тези предложения, съобразена с усилията на IOSCO през май за регулиране на крипто активите, ще продължи до средата на октомври, като се очаква рамката да бъде финализирана до края на 2023 г. Страните членки на IOSCO се ангажират да следват договорените препоръки, като някои от тях, като САЩ, вече проучват съвместимостта на DeFi със съществуващите регулации за ценни книжа.

Източник

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

CryptoQuant призовава за регулиране, което да стимулира растежа на Web3

Ки Йонг Джу, главен изпълнителен директор на CryptoQuant, подчерта значението на регулирането за бъдещия растеж на Web3 и криптовалутното пространство.

30.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Бивш китайски министър отправи предупреждение за рисковете, свързани с криптовалутите

По време на речта си на Форума на главните икономисти на Tsinghua Wudaokou 2024 в Пекин бившият китайски министър на финансите Лу Дзивей призова Китай внимателно да оцени напредъка и рисковете, свързани с криптовалутите.

29.09.2024 14:01 1мин. четене Kosta Gushterov

Дубай затяга правилата за крипто маркетинг, за да подобри защитата на инвеститорите

Дубайският регулаторен орган за виртуални активи (VARA) възнамерява да наложи по-строги насоки за компаниите, които насърчават крипто инвестициите в в региона.

27.09.2024 8:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

42 aмерикански конгресменa настояват SEC да разреши банковото крипто попечителство

В неотдавнашно писмо до председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) Гари Генслер 42-ма американски конгресмени призоваха Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) да разреши на банките да предлагат услуги за попечителство на криптовалути.

25.09.2024 18:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.