Home

Китай може да разтърси икономиката на САЩ – какъв е основния риск?

09.09.2023 11:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Китай може да разтърси икономиката на САЩ – какъв е основния риск?

Последните данни сочат забавяне в сектора на услугите в Китай, който през август достигна осеммесечно дъно. Икономистите от EY предупреждават, че това може да представлява предизвикателство за иначе стабилната икономика на САЩ.

Те подчертаха, че макар оптимизмът за плавно приземяване на американската икономика да нараства, глобалната несигурност, особено икономическите проблеми на Китай, остават основен риск.

Икономическият растеж на Китай, който в продължение на десетилетия бележеше значителна експанзия, през 2022 г. спадна до 2% годишно, което е най-ниското ниво от 1976 г. насам. Очакванията за възстановяване през 2023 г. бяха потиснати поради по-бавното от очакваното възобновяване на дейността след Ковид ограниченията.

През второто тримесечие БВП на Китай нарасна с 6.3% на годишна база, като не отговори на прогнозите на Уолстрийт поради намалените инвестиции в недвижими имоти и свитото потребителско доверие. Това накара компаниите от Уолстрийт да преразгледат надолу очакванията си за растежа през годината.

Макар че търговската експозиция на американската икономика към Китай е сравнително малка като процент от БВП, според изследване на Wells Fargo значително забавяне на растежа на Китай, наричано “твърдо приземяване“, би имало само скромно въздействие върху растежа на САЩ.

Според тях през 2024 г. растежът на Китай ще бъде равномерен, след което през 2025 г. ще се свие с 2.6%, а през 2026 г. ще се възстанови до 2.7% годишен растеж. Това би се отразило съвсем слабо на БВП на САЩ.

Икономистите на EY отчитат и ограничената пряка търговска експозиция между САЩ и Китай. Те обаче предупреждават, че затягането на глобалните финансови условия, свързано с опасения за растежа на Китай, би засилило значително въздействието. Това би могло да доведе до нестабилност на пазара и предпочитане на спестяванията пред разходите, което потенциално би забавило икономическия растеж.

Въпреки сегашната устойчивост икономиката на САЩ може да стане по-чувствителна към външни шокове, тъй като вътрешното търсене отслабва, осигурявайки по-малък амортизационен резерв за растежа.

Източник: YahooFinance

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ето кой е най-разработваният ERC-20 проект в момента

Според компанията за крипто анализи Santiment децентрализираната оракулска мрежа Chainlink (LINK) води по активност в разработките на всички ERC-20 проекти.

23.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Камала Харис демонстрира силна подкрепа за криптовалутите

Вицепрезидентът Камала Харис, кандидат на Демократическата партия за предстоящите президентски избори през ноември, наскоро говори на събитие за набиране на средства на Уолстрийт, където за първи път засегна темата за крипто индустрията.

23.09.2024 6:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Създателят на Chainlink прогнозира трилиони инвестиции в TradFi

Сергей Назаров, създателят на Chainlink (LINK), прогнозира, че традиционните финанси (TradFi) скоро ще инвестират трилиони долари в крипто сектора, фокусиран върху реални активи (RWA).

22.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Кой от кандидатите за президент на САЩ печели подкрепата на Уолстрийт?

Дарителите от Уолстрийт, Силициевата долина и Холивуд изиграха ключова роля в подпомагането на усилията на вицепрезидента Камала Харис за набиране на средства през август, което даде на демократите финансово предимство пред Доналд Тръмп на прага на финалната фаза на изборите.

22.09.2024 17:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.