Home

Arm на SoftBank търси оценка от $52 милиарда при своето IPO

06.09.2023 14:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Arm на SoftBank търси оценка от $52 милиарда при своето IPO

Arm на SoftBank Group търси оценка от над $52 милиарда при първичното си публично предлагане (IPO), съобщи във вторник дизайнерът на чипове, който започва да се подготвя за най-голямото предлагане на фондовата борса в САЩ за тази година.

SoftBank предлага 95.5 милиона американски депозитарни акции на базираната в Обединеното кралство компания за $47 до $51 за брой и иска да набере до $4.87 милиарда в горната част на диапазона, заяви Arm в регулаторно заявление.

Arm, която е ключова част от веригата за доставка на чипове, като проектира полупроводници, които се намират в повечето от смартфоните в света, по-рано поиска да бъде оценена на $60-$70 милиарда при първичното публично предлагане. Сделката на Vision Fund на SoftBank оценява Arm на повече от $64 милиарда, въз основа на подадената от Arm информация.

Освен това ключови инвеститори, сред които Apple, Google, Nvidia, Samsung, Intel и TSMC, са изразили интерес да закупят акции на Arm на стойност до $735 милиона на цената на IPO-то, според компанията.

В подадената във вторник информация се разкрива и ново “дългосрочно споразумение” между Apple и Arm, което гарантира, че производителят на iPhone ще има възможност да разработва процесори, базирани на дизайна на Arm, “след 2040 г.”. Apple е един от най-значимите и дългогодишни клиенти на Arm, като е изиграла роля в създаването му като част от съвместно предприятие през 1990 г.

SoftBank придоби Arm за $32 милиарда през 2016 г.; въпреки това сегашната й целева оценка е по-ниска от предполагаемата оценка от $64 милиарда, получена преди по-малко от месец при сделка с нейния Vision Fund – инвестиционен инструмент, управляван от японския конгломерат, подкрепен от Саудитска Арабия, на стойност $100 милиарда.

След първичното публично предлагане SoftBank ще запази 90.6% собственост върху компанията, като се очаква то да приключи през следващата седмица. Компаниите ще стартират своето роудшоу в Ню Йорк във вторник, представяйки на потенциалните инвеститори това, което се очаква да бъде едно от най-големите IPO-та за годината.

Сред десетте крайъгълни инвеститори, новооткрити във вторник, са производителите на чипове AMD и MediaTek, както и Cadence и Synopsys, които предоставят инструменти за проектиране на чипове.

В списъка на стратегическите поддръжници не присъства Qualcomm, един от най-големите производители на мобилни чипове в света и значителен клиент на Arm. Това отсъствие идва в момент, когато двете компании са въвлечени в съдебни спорове по въпроси, свързани с лицензирането на интелектуална собственост.

Преди публикуването на ценовия диапазон във вторник някои мениджъри на фондове изразиха съмнение относно способността на SoftBank да убеди инвеститорите да платят до $50 милиарда за компания, която е отчела стагниращи приходи и намаляващи печалби преди IPO-то.

Консорциумът от 28 поематели за първичното публично предлагане се ръководи от Barclays, Goldman Sachs, JPMorgan Chase и Mizuho. Raine Group, бутикова инвестиционна банка, която е свързана със SoftBank и чийто съосновател Джефри Сине е член на борда на Arm, е водещ консултант по сделката.

Източник: FinancialTimes

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Марк Кюбан критикува Гари Генслер и разкри защо SEC имат вина за срива на FTX и 3AC

Милиардерът и инвеститор, познат с участието си в телевизионното предаване “Shark Tank” Марк Кюбан критикува Гари Генслер, председател на SEC, за работата му по регулациите на криптовалутите.

06.10.2024 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Coinbase настоява съдът да преразгледа жалбата на борсата на фона на делото с Ripple

Последните актуализации разкриват, че Coinbase настоява пред съдия Катрин Полк Файла да преосмисли искането си за обжалване на временното решение.

06.10.2024 11:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Бумът на китайския фондов пазар създава главоболия за хедж фондовете

Квантовите хедж фондове се сблъскват със значителни предизвикателства поради исканията за допълнително обезпечение, предизвикани от значителния ръст на китайските акции, което се отразява особено на шорт позициите.

06.10.2024 9:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Виталик Бутерин с голямо дарение за защитата на Tornado Cash

Виталик Бутерин, съосновател на Етериум, нашумя със значителна крипто транзакция, включваща продажбата на различни меме монети и USDT, като ги преобразува в ETH.

06.10.2024 8:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.