Home

Заплахата за щатският долар в сектора на петрола

06.09.2023 8:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Заплахата за щатският долар в сектора на петрола

Неотдавнашен доклад на JP Morgan, в който се разглеждат усилията на БРИКС за дедоларизация, подчертава постепенното отслабване на господстващото положение на щатския долар в световния петролен сектор. 

Озаглавен “Дедоларизация: Губи ли щатският долар доминацията си?“, докладът разкрива, че влиянието на щатския долар в петролната и газовата индустрия намалява.

Наташа Кънева, ръководител на отдел “Глобална стратегия за суровините” в JPMorgan, отбеляза:

 Американският долар, който в миналото е бил основен двигател на световните цени на петрола, изглежда се разграничава от някогашното си могъщо влияние.

Струва си да се отбележи, че влиянието на щатския долар в петролния сектор намаляваше още преди БРИКС да тръгне по пътя на дедоларизацията. В доклада се изразява загриженост относно постепенното и последователно намаляване на влиянието на щатския долар през последното десетилетие. 

Джахангир Азиз, ръководител на отдел “Развиващи се пазари” в JP Morgan, заяви:

 Като цяло наблюдаваме значително намаляване на значението на долара от 2014 г. до 2022 г.”

Въпреки това от JP Morgan подчертават, че спадът на щатския долар в петролния сектор е относително скромен, особено ако се разглежда в контекста на неотдавнашните усилия на БРИКС за дедоларизация. 

Ако разширеният алианс на БРИКС, който сега включва големи държави износителки на петрол като Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет, приеме местни валути за търговия, това може да представлява сериозно предизвикателство за позициите на щатския долар.

В заключение, устойчивостта на щатския долар в петролния сектор отчасти зависи от стратегическите решения, които БРИКС ще вземе в тази област. Степента, в която различните сектори в САЩ биха били засегнати, ако БРИКС преустанови търговията с долара, остава предмет на интерес.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Губернаторът на Калифорния налага вето върху спорен AI законопроект

На 30 септември губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм наложи вето на спорния законопроект в сектора на изкуствения интелект SB 1047.

30.09.2024 14:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Ето защо китайските акции са добра инвестиция за американците

Във вторник ръководителят на Китайската народна банка Пан Гуншън разкри набор от мерки за икономическо стимулиране, които според някои икономисти са най-голямата намеса на централната банка след пандемията от Ковида-19.

30.09.2024 13:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как стейкинг наградите влияят на блокчейн мрежите?

Franklin Templeton се включи в дебата дали стейкинг възнагражденията, които допринасят за инфлацията на предлагането на токени, трябва да се разглеждат като разход за мрежата.

30.09.2024 9:32 3мин. четене Alexander Zdravkov

CryptoQuant призовава за регулиране, което да стимулира растежа на Web3

Ки Йонг Джу, главен изпълнителен директор на CryptoQuant, подчерта значението на регулирането за бъдещия растеж на Web3 и криптовалутното пространство.

30.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.