Home

Европа e изправена пред двойна криза: Ще има ли рецесия?

04.09.2023 13:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Европа e изправена пред двойна криза: Ще има ли рецесия?

Понастоящем Европа е изправена пред "двойна криза", както заяви европейският комисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони.

Той коментира този въпрос в неотдавнашно интервю за CNBC и изрази убеждението си, че Европа може да преодолее тези предизвикателства, без да изпадне в рецесия.

Двойната криза се състои от два основни компонента: геополитическите последици, произтичащи от нахлуването на Русия в Украйна, и последвалите икономически последици, засягащи Европа, с особен акцент върху Германия. 

Първоначално имаше опасения за значителен икономически спад вследствие на тази криза. Оттогава обаче Европа диверсифицира енергийните си източници и въведе мерки за облекчаване на тежестта върху потребителите, изправени пред повишени разходи за енергия.

През 2022 г. еврозоната постигна темп на растеж от 3.5 %, като прогнозите на Международния валутен фонд са за растеж от 0.8 % в еврозоната през настоящата година и 1.4 % през 2024 г.

Джентилони подчерта, че през 2022 г. Европа е изпреварила както САЩ, така и Китай по отношение на икономическия растеж. Макар да призна забавянето на икономическата активност от края на 2022 г., той твърди, че то не трябва да се класифицира като рецесия и изрази увереност в способността на Европа да избегне такава.

Съществено препятствие пред Европа е постигането на “енергийна независимост” – въпрос, който Джентилони изрично подчерта.

На 11 септември се очаква Европейската комисия да публикува актуализирани икономически прогнози за региона, които ще дадат представа за развиващия се икономически пейзаж.

Неотдавнашните данни обаче породиха безпокойство, като през август европейската бизнес активност се сви, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам. 

Инфлацията, макар и с умерени темпове, остана на стабилно ниво от 5.3% през август, надхвърляйки целта на Европейската централна банка от 2%.

В обобщение, забележките на Джентилони хвърлиха светлина върху сложните предизвикателства пред Европа, особено по отношение на енергийната зависимост и нейните последици за инфлацията. Въпреки това той запазва оптимизма си относно способността на Европа да се справи с двойната криза, без да изпадне в рецесия.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Как стейкинг наградите влияят на блокчейн мрежите?

Franklin Templeton се включи в дебата дали стейкинг възнагражденията, които допринасят за инфлацията на предлагането на токени, трябва да се разглеждат като разход за мрежата.

30.09.2024 9:32 3мин. четене Alexander Zdravkov

CryptoQuant призовава за регулиране, което да стимулира растежа на Web3

Ки Йонг Джу, главен изпълнителен директор на CryptoQuant, подчерта значението на регулирането за бъдещия растеж на Web3 и криптовалутното пространство.

30.09.2024 9:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Ripple се доближава до пускането на стабилната си монета след масово емитиране на токени

Неотдавна Ripple изсече почти всички свои токени RLUSD, като в неделя произведе около 99% от тях в Етериум и в счетоводната книга XRP.

30.09.2024 8:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Nasdaq отправя сериозно предупреждение за долара

Анализатор на Nasdaq изрази загриженост относно съюза БРИКС, предупреждавайки, че блокът може да предизвика криза за щатския долар.

30.09.2024 8:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.