Home

БРИКС: Китай призовава съюза да се конкурира с Г-7

22.08.2023 9:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Китай призовава съюза да се конкурира с Г-7

Китай работи активно за превръщането на коалицията на нововъзникващите пазари БРИКС в съперник на Г-7, тъй като лидерите на развиващите се страни се събират за поредната си годишна среща.

Президентът на Южна Африка Кирил Рамафоса отправи покани към повече от 60 държавни глави за среща на върха в Йоханесбург, което потенциално открива възможността за нови членове на БРИКС.

Въпреки това между Пекин и Ню Делхи се появи напрежение относно разширяването на блока. Основният дебат се върти около това дали БРИКС трябва да запази икономическата си насоченост или да се превърне в политическа структура, която да отправи предизвикателство към западните сили.

Официални лица споделиха, че 23 държави са изразили интерес да се присъединят към коалицията БРИКС. Въпреки че външният министър на Южна Африка Наледи Пандор отрича всякакви антизападни намерения, западните държави възприемат потенциалните нови участници като стратегически ходове, съгласувани с Китай и Русия.

Държави като Аржентина, Саудитска Арабия и Индонезия се борят за членство в БРИКС. Междувременно Владимир Путин ще участва в срещата на върха виртуално, избягвайки присъствието си в Южна Африка поради повдигнатото му обвинение от Международния наказателен съд (МНС).

На срещата на върха в Йоханесбург ще присъства и Си Дзинпин, който тази година рядко пътува в чужбина. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва подкрепя идеята за разширяване на БРИКС, така че да обхване съседните страни и държавите от Близкия изток.

Освен това дипломат от Бразилия подчерта необходимостта от ясни критерии за разширяване, които евентуално да включват предварителни условия за членство в институции като Новата банка за развитие. Решенията относно допустимостта на новите членове ще се вземат от лидерите на БРИКС.

Въпреки загрижеността за доминиращата позиция на щатския долар, обсъждането на приемането на обща валута не е включено в дневния ред на срещата. Вместо това фокусът може да се насочи към насърчаване на търговията в местни валути между държавите от БРИКС.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп ще спечели изборите в условията на политически сътресения – Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки, финансовият автор на книгата “Богат татко, беден татко“, предизвика оживление, заявявайки в социалните медии, че Доналд Тръмп ще спечели бъдещите избори.

23.09.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Société Générale предостави важна информация за своята стабилна монета

SG Forge, дъщерно дружество на Société Générale, обяви в петък, че ще пусне на пазара своя стабилна монета, обвързана към еврото EUR CoinVertible (EURCV) на блокчейна на Solana.

23.09.2024 14:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ето защо се срина крипто банката Silvergate според главният административен директор

През 2023 г. Съединените щати се сблъскаха с втората по големина банкова криза от 2008 г. насам – фалитите на First Republic Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank.

23.09.2024 12:37 2мин. четене Kosta Gushterov

OpenSea пред съдебно дело за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Двама потребители на OpenSea са подали колективен иск в САЩ, в който се твърди, че платформата за NFT търговия продава нерегистрирани ценни книжа.

23.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.