Home

БРИКС няма намерение да се опълчва на долара

15.08.2023 17:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС няма намерение да се опълчва на долара

В очакване на предстоящата среща на върха на БРИКС посланикът на Южна Африка Анил Сооклал уточни, че дедоларизацията няма да бъде тема на обсъждане. 

Вместо това Сооклал подчерта твърдото намерение на блока да насърчи използването на местни валути в рамките на алианса.

Тъй като до годишната среща на върха остава само седмица, в момента тече усилена подготовка. Блокът активно оформя дневния ред за предстоящите обсъждания, които се очаква да бъдат с основен акцент върху развитието на местните валути и критериите за потенциално приемане на новите членове в икономическата коалиция.

Предстоящата среща на върха на БРИКС е от изключително значение, тъй като бележи ключов момент за колективния съюз. Следващата седмица в Йоханесбург ще се проведе решаваща двудневна среща, по време на която страните членки ще участват в съществени дискусии относно критични политики, които биха могли да окажат значително влияние върху дългосрочната траектория на групата.

Въпреки това Южна Африка, член на БРИКС, ясно посочи, че въпросът за дедоларизацията няма да бъде ключов акцент по време на срещата на върха. В разговор с Bloomberg Анил Сооклал, посланик на страната в БРИКС, подчерта първостепенното значение на укрепването на използването на местни валути сред участващите държави.

Сооклал заяви:

Насърчаването на търговията в местни валути е основна цел в нашия дневен ред. Важно е да се отбележи, че дедоларизацията не е конкретна точка за обсъждане в рамките на дневния ред на БРИКС. Американският долар ще продължи да запазва водещата си роля на световна валута; това е осъзната реалност.

Това изявление има интригуващи последици, особено в светлината на съгласуваните усилия на членовете на БРИКС да намалят зависимостта си от щатския долар. То подчертава една от перспективите в подхода на алианса, насочена към фокус върху Глобалния юг и култивирането на местни валути. Тази стратегическа промяна означава отклонение от схващането за противопоставяне на западните сили, което се тълкува погрешно.

Сооклал опроверга тези погрешни схващания, като заяви: 

Разпространява се невярно твърдение, че БРИКС по своята същност се противопоставя на западните държави или че е създаден като съперник на Г-7 или на глобалния Север. Истинската цел е да се отстояват интересите на Глобалния юг и да се изгради по-всеобхватна, равноправна и справедлива глобална рамка.

Освен това Сооклал потвърди, че разширяването остава ключов приоритет за дискусиите на срещата на върха. Той изрази мнение, че съществува широко споделян консенсус, че БРИКС трябва да разшири членството си. По-нататък той уточни, че срещата на върха ще включва обсъждания за “установяване на процедурни насоки и критерии“.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп ще спечели изборите в условията на политически сътресения – Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки, финансовият автор на книгата “Богат татко, беден татко“, предизвика оживление, заявявайки в социалните медии, че Доналд Тръмп ще спечели бъдещите избори.

23.09.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Société Générale предостави важна информация за своята стабилна монета

SG Forge, дъщерно дружество на Société Générale, обяви в петък, че ще пусне на пазара своя стабилна монета, обвързана към еврото EUR CoinVertible (EURCV) на блокчейна на Solana.

23.09.2024 14:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ето защо се срина крипто банката Silvergate според главният административен директор

През 2023 г. Съединените щати се сблъскаха с втората по големина банкова криза от 2008 г. насам – фалитите на First Republic Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank.

23.09.2024 12:37 2мин. четене Kosta Gushterov

OpenSea пред съдебно дело за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Двама потребители на OpenSea са подали колективен иск в САЩ, в който се твърди, че платформата за NFT търговия продава нерегистрирани ценни книжа.

23.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.