Home

Руската икономика се развива добре според ОПЕК

12.08.2023 19:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Руската икономика се развива добре според ОПЕК

Руската икономика надмина първоначалните очаквания въпреки продължаващите външни предизвикателства, главно поради зависимостта си от приходите, генерирани от износа на изкопаеми горива, както заявиха икономисти от ОПЕК в четвъртък.

Елвира Набиулина, председател на Руската централна банка, изтъкна значителното нарастване на инфлационните рискове, което впоследствие се е отразило върху ценообразуването на различни руски експортни стоки, включително природен газ, въглища и суров петрол.

Освен това тя изрази загриженост относно потенциалното изостряне на външните условия, като например възможността за по-строги санкции, което би въвело още един съществен рисков фактор.

Според месечния пазарен доклад на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за август икономиката на Русия се развива по-благоприятно от първоначалните прогнози.

Силната икономическа позиция на Русия може да се дължи на неотдавнашния скок на цените на суровия петрол, предизвикан от опасения, свързани с предлагането.

Русия, която е участник в коалицията ОПЕК+, включваща основни членове и сътрудничещи си държави, които не са членки на организацията, неотдавна си партнира със Саудитска Арабия при обявяването на съкращения на производството. Това решение привидно се основаваше на опасенията за глобалните икономически перспективи.

В четвъртък световният бенчмарк за суров петрол тип Брент се търгуваше за близо $86 за барел, което представлява увеличение с $10 за барел спрямо предходния месец. За сравнение, руският бенчмарк Уралс досега през годината е бил средно на ниво около $55 за барел, оставайки под ценовия таван от $60, наложен от западните държави.

Оценката на ОПЕК се разминава с тази на американските представители. Ерик Ван Ностранд, изпълняващ длъжността помощник-секретар по икономическата политика в Министерството на финансите, твърди, че стратегията за ограничаване на цените е била ефективна, като е довела до спад на приходите от руския петрол с почти 50% в сравнение с предходната година.

Въпреки поддържането на обема на износа на суров петрол над средните нива за 2021 г., руските приходи непрекъснато намаляват след въвеждането на тавана“, отбеляза той.

Този ценови таван беше въведен, за да се осигури постоянен приток на руски петрол, като се предотврати извънредна ситуация с доставките в световен мащаб и същевременно да се намалят финансовите ресурси на Кремъл за поддържане на участието на Русия в конфликта в Украйна.

Източник: YahooNews

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Корелацията между криптовалутите и фондовия пазар достигна своя връх – Coinbase

Неотдавнашен доклад на Coinbase разкрива, че през септември корелацията между криптовалутите и фондовите пазари е достигнала исторически връх и е достигнала 50%.

28.09.2024 21:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Боливия регистрира скок на крипто транзакциите

В неотдавнашен доклад на Централната банка на Боливия (BCB) се подчертава значителното увеличение на транзакциите с виртуални активи в Боливия след решението на страната да отмени забраната си за Биткойн през юни.

28.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Ръководителят на SEC ще напусне ако Тръмп бъде избран според американски сенатор

Сенаторката от Уайоминг Синтия Лумис наскоро предположи, че председателят на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ Гари Генслер може да се оттегли от поста си през следващата година.

28.09.2024 16:00 1мин. четене Kosta Gushterov

3 макроикономически фактора, които може да повлияят на крипто сектора до края на 2024

Пазарът на криптовалути може да е готов за потенциален растеж, тъй като навлиза в четвъртото тримесечие, което исторически е благоприятен период.

28.09.2024 13:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.