Home

Русия и Китай се сближават на фона на западните санкции

12.08.2023 11:00 3мин. четене Alexander Stefanov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия и Китай се сближават на фона на западните санкции

Търговското взаимодействие между Москва и Пекин е нараснало значително от януари до юли, отбелязвайки значителен ръст от 36.5%.

Данните, публикувани от Главната митническа администрация на Китай, сочат, че през този период търговският оборот е надхвърлил $134.1 милиарда.

Износът на Китай за Русия бележи впечатляващ ръст от 73.4%, като възлиза на $62.545 милиарда. От друга страна, вносът на руски стоки и услуги е отбелязал ръст от 15.1%, възлизайки на $71,559 милиарда, според предоставените данни.

За разлика от това, търговските асоциации на Китай с различни други държави и региони отбелязват спад. Забележителни намаления се наблюдават в търговията с Тайван, Южна Корея, Нова Зеландия и САЩ. Забележително е, че обемът на търговията между Съединените щати и Китай се е свил с 12.3 % в сравнение с предходната година, което отразява значително намаление.

Русия и Китай съвместно си поставиха амбициозната цел да увеличат двустранния си търговски оборот до $200 милиарда до 2024 г. на фона на ескалиращото напрежение със западните държави. Тази амбициозна цел беше официализирана след обсъждания между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Дзинпин през 2022 г.

Въпреки че се сблъскаха с поредица от икономически санкции от страна на Вашингтон, които временно възпрепятстваха напредъка в засилването на двустранната търговия, тези предизвикателства вероятно насърчиха по-близките отношения между двете държави. Освен това тази ситуация е стимулирала план за преминаване от използването на американския долар за осъществяване на бизнес, като се предпочитат съответните им национални валути.

За Русия приоритизирането на националните валути е стратегически ход, като се имат предвид повтарящите се от 2014 г. насам санкции от страна на Съединените щати и Европейския съюз, до голяма степен породени от ситуацията в Украйна.

Китай, наблягайки на “безграничното” приятелство със северната си съседка, заема позицията на най-големия търговски партньор на Русия. Обемът на търговията между тези две страни надхвърля $190.27 милиарда към края на 2022 г., демонстрирайки забележително увеличение от 29.3% в сравнение с предходната година. Тези цифри се основават на последните данни, публикувани от Главната митническа администрация на Китай.

В продължение на 13 последователни години Китай неизменно запазва статута си на основен търговски партньор на Русия. По същия начин Русия е сред 20-те основни търговски партньори на Китай. Понастоящем на Китай се падат 22% от международната търговия на Русия. Основните продукти, постъпващи от Китай, са електромеханични изделия, докато Русия изнася предимно нефт, въглища и дървен материал.

Задълбочаващите се икономически връзки между Русия и Китай се развиват в ключов момент. Русия е подложена на безпрецедентни санкции от страна на западните държави заради действията си в Украйна, което води до значителна степен на изолация от световната икономика. Едновременно с това отношенията между Пекин и Вашингтон се влошиха поради търговско напрежение, геополитически разногласия и забележителни инциденти като съобщението за свален китайски шпионски балон над САЩ по-рано тази година.

Експертите смятат, че ако геополитическата динамика между Пекин и Вашингтон не се подобри, има вероятност Русия да се превърне във водещ търговски партньор на Китай до 2030 г., ако се запазят настоящите тенденции на растеж и свиване на търговията.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Доналд Тръмп ще спечели изборите в условията на политически сътресения – Робърт Кийосаки

Робърт Кийосаки, финансовият автор на книгата “Богат татко, беден татко“, предизвика оживление, заявявайки в социалните медии, че Доналд Тръмп ще спечели бъдещите избори.

23.09.2024 15:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Société Générale предостави важна информация за своята стабилна монета

SG Forge, дъщерно дружество на Société Générale, обяви в петък, че ще пусне на пазара своя стабилна монета, обвързана към еврото EUR CoinVertible (EURCV) на блокчейна на Solana.

23.09.2024 14:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Ето защо се срина крипто банката Silvergate според главният административен директор

През 2023 г. Съединените щати се сблъскаха с втората по големина банкова криза от 2008 г. насам – фалитите на First Republic Bank, Silicon Valley Bank и Signature Bank.

23.09.2024 12:37 2мин. четене Kosta Gushterov

OpenSea пред съдебно дело за продажба на нерегистрирани ценни книжа

Двама потребители на OpenSea са подали колективен иск в САЩ, в който се твърди, че платформата за NFT търговия продава нерегистрирани ценни книжа.

23.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.