НАЧАЛО Други

Намаляването на кредитния рейтинг на САЩ не е от толкова голямо значение – Ч.Палихапития

06.08.2023 21:21 1 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Намаляването на кредитния рейтинг на САЩ не е от толкова голямо значение – Ч.Палихапития

Милиардерът и инвеститор в рисков капитал Чамат Палихапития отхвърли опасенията, свързани с неотдавнашното понижаване на кредитния рейтинг на САЩ.

На 1 август агенцията за кредитен рейтинг Fitch взе решение да понижи дългосрочния рейтинг на страната от “AAA” на “AA+” със стабилна перспектива.

Палихапития смята, че понижаването на рейтинга от Fitch е несъществено, като твърди, че Съединените щати все още запазват позицията си на доминираща икономика в света. Той изтъкна, че действието на Fitch се е случило няколко години след като S&P (Global Ratings) е понижила рейтинга на страната и смята Fitch за рейтингова агенция с относително по-малко влияние.

Освен това Палихапития подчерта значението на отчитането на релативизма при оценката на икономическите ситуации.

Той отбеляза, че макар съотношението на дълга на Япония към БВП да е значително по-високо от това на САЩ, то Америка остава водещата икономическа сила в световен мащаб и продължават да превъзхождат много други държави.

Палихапития също така прогнозира, че централните банки по света ще се сблъскат с предизвикателства при намирането на заместител на щатския долар в чуждестранните си резерви. Той постави под въпрос жизнеспособността на алтернативи като еврото или юана, тъй като те са тясно свързани с щатския долар.

В заключение Палихапития смята, че САЩ ще продължат да процъфтяват на относителна основа и вярва, че съотношението на дълга към БВП е подвеждащ фактор за оценка на икономическите резултати.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Очаква се поне една банка да фалира всяка седмица според милиардер

Милиардерът Бари Стърнлихт, главен изпълнителен директор на Starwood Capital Group, наскоро направи смела прогноза за бъдещето на банковата индустрия, като предположи, че в САЩ всяка седмица може да има фалит на банка поради нестабилното състояние на пазара на недвижими имоти.

10.05.2024 12:30 2 мин. четене

САЩ задмина Китай като най-големият търговски партньор на Германия

През първото тримесечие на тази година САЩ изпреварват Китай и стават най-значимият търговски партньор на Германия, според анализ на Reuters по данни на германската статистическа служба.

10.05.2024 12:00 2 мин. четене

Мрачните настроения се завръщат на пазарите на петрол

През май цените на петрола отбелязаха значителен спад, като регистрираха най-значителното си седмично понижение от три месеца насам.

10.05.2024 11:00 2 мин. четене

Block на Джак Дорси може да e следващата компания, която да бъде включена в S&P 500

Block, оглавявана от Джак Дорси, се превърна в обект на дискусии в индустрията поради постоянно стабилните си финансови резултати.

10.05.2024 10:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.