Home

БРИКС: Над $2 трилиона могат да влезнат в съюза

06.08.2023 12:00 2мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
БРИКС: Над $2 трилиона могат да влезнат в съюза

Възможността за растеж е отдавнашна тема в рамките на БРИКС, а срещата на върха на съюза изглежда доближава тази концепция до осъществяване. 

Блокът може да увеличи своя БВП чрез разширяване, особено ако към него се присъединят страни като Саудитска Арабия и Индонезия.

Понастоящем БРИКС поддържа БВП от приблизително $27.65 трилиона, което го поставя в сериозна конкуренция с държавите от Г-7 и доминиращия западен свят. Разширяването обаче може значително да промени този пейзаж и да доведе до значително увеличение на общия БВП на блока.

Идеята за разширяване на блока БРИКС е обект на слухове от доста време, което предизвиква дискусии в геополитическия сектор относно потенциалното ѝ въздействие върху световния баланс на икономическите сили. По-специално, включването на бързоразвиващи се икономики би могло да има несравнимо въздействие върху икономическата статистика на блока.

Ако БРИКС се разшири, БВП може да се увеличи с $2 трилиона, в зависимост от страните, които решат да приемат за членове. Няколко държави вече изразиха официален и неофициален интерес към членство, като някои от тях могат да се похвалят с едни от най-големите икономики в света.

Сред държавите, които проявяват интерес към присъединяване към блока, особено внимание заслужават Саудитска Арабия и Индонезия. И двете държави предлагат значителни икономически ползи и се отличават с впечатляващи стойности на БВП от съответно $1.06 трилиона и $1.39 трилиона. Включването им в алианса БРИКС може да доведе до значителна промяна в позицията на блока.

Интересното е, че Саудитска Арабия вече е планирана да стане член на Новата банка за развитие на блока и според съобщенията е изразила интерес да предоставя финансиране на блока, особено след като Русия е изправена пред западните санкции поради продължаващия конфликт в Украйна. 

Ако бъде включена в алианса на предстоящата среща на върха, участието на Саудитска Арабия несъмнено ще промени правилата на играта и ще промени значително геополитическия баланс на силите.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Крипто проектът Blast раздава безплатни токени – какво трябва да знаем

Мрежата Blast ще организира airdrop събитие за ранните си инвеститори на 26 юни, според публикация в социалните мрежи.

26.06.2024 11:00 2мин. четене

Крипто борсата ByBit задмина Coinbase по обем на търговия от октомври

Според доклад на аналитичната компания Kaiko от октомври насам Bybit е надминала Coinbase по обем на търговията.

26.06.2024 10:00 1мин. четене

Още един съюз може да създаде собствена валутна система, за да се противопостави на долара

Центърът за пазарно обучение (CME) подновява призивите за създаване на единна валутна система, която да се противопостави на доминиращата роля на щатския долар.

26.06.2024 9:00 2мин. четене

Руски хакери са откраднали чувствителна информация от Федералния резерв

Известната руска хакерска група LockBit твърди, че е пробила сигурността на Федералния резерв на САЩ.

26.06.2024 8:00 1мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “БРИКС: Над $2 трилиона могат да влезнат в съюза”
  1. Продължават измишльотините и манипулациите. Истината е че никой не вярва в новата валута на Китай освен политбюро на ККП и другарчето им Путлер.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.