Home

Какво ще стане ако държавите от БРИКС се откажат от долара в търговията

04.08.2023 7:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Какво ще стане ако държавите от БРИКС се откажат от долара в търговията

По време на предстоящата си среща на върха през август алиансът БРИКС ще разгледа въпроса за използването на местни валути за трансгранични транзакции.

Блокът от пет държави има за цел да проучи начините за укрепване на съответните им икономики чрез насърчаване на използването на местните им валути. Една от основните цели на БРИКС е да се намали зависимостта от щатския долар в световната търговия и да се премине към използване на местни валути за внос и износ.

Според информацията дискусиите на срещата ще се въртят около въпроси, свързани с местните валути. Това отразява решимостта на страните от БРИКС да намалят значението на щатския долар и да утвърдят местните си валути като значими участници в световната финансова система.

Колективно страните членки на съюза ще решат кои са секторите, в които местните валути могат да се използват за международни транзакции. Очаква се този ход да подкрепи местните им икономики и да даде тласък на родните им валути на валутните пазари.

Като се премахне използването на щатския долар за търговия в рамките на блока, се очаква бизнесът в страните от БРИКС да процъфти. Приемането на местни валути в рамките на алианса ще позволи по-бързи, по-гладки и по-рентабилни транзакции в сравнение с използването на щатския долар.

Освен това алиансът възнамерява да окаже финансова подкрепа на други развиващи се страни и да укрепи техните икономики през следващите години.

Решението да се откажат от зависимостта от зелените пари отчасти бе продиктувано от налагането на санкции от страна на САЩ на Русия.

Тази промяна във финансовата динамика може да доведе до изместване на световната финансова мощ към Изтока, което ще доведе до икономически предизвикателства за САЩ и други западни държави.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Индия обмисля забрана на чат приложението Telegram – ето защо

Telegram е изправен пред потенциални ограничения в Индия след значителен пробив в сигурността, свързан с приложението.

20.09.2024 21:45 2мин. четене Alexander Zdravkov

Камала Харис разглежда нови крипто политики за САЩ според Антъни Скарамучи

Антъни Скарамучи, основател на SkyBridge Capital, обяви, че вицепрезидентът Камала Харис работи по политиките за криптовалутите в кампанията си с подкрепата на крипто застъпници.

20.09.2024 20:45 1мин. четене Alexander Zdravkov

Как намаляването на лихвите ще послужи като бичи сигнал за крипто пазара?

Известен крипто анализатор преразгледа гледната си точка за някои дигитални активи след неотдавнашното намаляване на лихвения процент от страна на Федералния резерв.

20.09.2024 20:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Намаляването на лихвите с 0.5% е “политически ход” – Доналд Тръмп

Доналд Тръмп разкритикува неотдавнашното решение на Федералния резерв да намали основния си лихвен процент с половин пункт, като го нарече “политическа маневра” и предположи, че по-малкото намаление би било по-подходящо.

20.09.2024 19:45 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

4 Отговори на “Какво ще стане ако държавите от БРИКС се откажат от долара в търговията”
  1. Преслав Български,

    БРИКС е единствената алтернатива за справедливо разпределение на богатствата на нашата планета. Без насилие и без войни може да се постигне глобалната човешка хармония.

  2. Мугдан,

    Никой няма да се откаже от долара.Китайците имат огромни резерви в долари. От долара искат да се откажат само другарите от Кремъл. Доларът , еврото, британската лира ,швейцарския франк ще останат.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.