Home

Още една държава загърбва долара и се насочва към юана за търговия

28.07.2023 17:30 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още една държава загърбва долара и се насочва към юана за търговия

Наскоро още една страна прие юана като средство за плащане на вноса и износа, с което направи значителна крачка към намаляване на зависимостта от щатския долар при международните финансови транзакции в Южна Америка.

Министърът на икономиката на Боливия, Марсело Монтенегро разкри, че между май и юли Боливия е извършила финансови операции на стойност 278 милиона китайски юана ($38.7 милиона), което представлява 10% от външната ѝ търговия през този период.

Така Боливия се присъедини към други южноамерикански държави като Бразилия и Аржентина, които използват юана за търговия. Тази тенденция е особено видима в страните, които се стремят към по-силни връзки с Китай и целят да намалят зависимостта си от щатския долар.

Маргарет Майерс, директор на Програмата за Азия и Латинска Америка в Междуамериканския диалог изтъкна, че използването на юана отразява нарастващото присъствие на Китай в региона поради разширяването на търговията и инвестициите.

Докато някои експерти виждат в това развитие естествен отговор на глобалните макроикономически условия и търсене на алтернативи на долара, други го разглеждат скептично. Критиците твърдят, че това може да не е дългосрочно решение и да е опит за справяне с продължаващите икономически предизвикателства на Боливия, особено с недостига на долари, който засегна страната от февруари насам.

Въпреки това президентът Луис Арсе подчерта, че Боливия активно проучва алтернативи в условията на “криза на доларовата ликвидност“. Тъй като влиянието на Китай в региона продължава да нараства, а южноамериканските държави все повече приемат юана, използването на алтернативни валути като китайския юан за международната търговия в региона изглежда ще продължи.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

CertiK Ventures разкри инвестиция от $45 милиона за насърчаване на Web3 проекти

CertiK Ventures, инвестиционното звено на известната компания за блокчейн сигурност CertiK, е начело на усилията за насърчаване на Web3 иновациите със значителна инициатива за финансиране на стойност $45 милиона, обявена на 19 септември.

20.09.2024 11:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Хедж фонд мениджър предупреждава за икономически проблеми при победа на Камала Харис

Магнатът на хедж фондове Джон Полсън алармира за потенциалното въздействие на Камала Харис върху икономиката на САЩ, ако тя спечели президентския пост през ноември.

20.09.2024 10:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

FTX на път да “наводни” пазара с $16 милиарда – какво означава това?

От началото на четвъртото тримесечие на 2024 г. фалиралата крипто борса ще започне да разпределя активи на стойност $16 милиарда между кредиторите.

20.09.2024 7:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

2 Отговори на “Още една държава загърбва долара и се насочва към юана за търговия”
    • Бриксо,

      Не става въпрос за мижавите иляда долара дето си ги държиш под възглавницата а за търговия със стоки и услуги а не с напечанани зелени хартийки

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.