Home

Русия иска страните от Югоизточна Азия да се откажат от долара

15.07.2023 19:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Русия иска страните от Югоизточна Азия да се откажат от долара

Икономиката на Русия е изправена пред сериозни предизвикателства, поради което Москва активно насърчава държавите да търгуват с валути, различни от щатския долар, в опит да стабилизира финансовото си положение.

По време на посещението си в Индонезия в четвъртък руският външен министър Сергей Лавров се застъпи за това държавите от Югоизточна Азия да се откажат от долара и вместо това да използват собствените си национални валути за търговия с Русия.

Търговията между Русия и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), регионален блок, състоящ се от десет държави, е намаляла с 4.4% през 2022 г. в сравнение с предходната година. Спадът в търговията се дължи главно на широкообхватните западни санкции, наложени на Москва след нахлуването ѝ в Украйна, както се посочва в изявление на руското външно министерство от вторник, предшестващо срещата на върха на АСЕАН, проведена в Индонезия.

За да се справи с тази ситуация, руското външно министерство изрази мнението си за провеждане на консултации относно използването на национални валути при транзакции, се посочва в изявлението.

Подкрепата на Лавров за недоларови валути в търговията с Русия е в унисон с неотдавнашните забележки на президента Владимир Путин, който през последните седмици също се застъпи за използването на местни валути.

Санкциите, наложени от Запада, оказаха сериозно въздействие върху руската икономика. Данните на централната банка на страната, публикувани във вторник, разкриват, че излишъкът по текущата сметка за второто тримесечие на 2023 г. възлиза на $5.4 милиарда, което е зашеметяващ спад от 93% в сравнение с рекордния излишък от $76.7 милиарда през същия период на предходната година.

Санкциите, наложени от Запада на Русия, обаче породиха безпокойство сред други държави, като ги накараха да търсят алтернативни валути за търговия и да репатрират златните си резерви за съхранение.

Автомобилната индустрия, жизненоважен сектор на руската икономика, е свидетел на срив, като продажбите са намалели до една четвърт от предвоенните си нива, твърдят изследователите от Йейл Джефри Зоненфелд и Стивън Тиан.

Въпреки това влиянието на щатския долар върху международната финансова система остава значително, тъй като чрез него се осъществяват близо 90% от световните транзакции в чуждестранна валута, както показва проучване, проведено през 2022 г. от Банката за международни разплащания – организация, обединяваща централните банки.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Ще успее ли да се спаси китайската икономика с допълнителни $142 милиарда?

Китай обмисля значително увеличаване на капитала с около $142.4 милиарда (1 трилион юана), за да подкрепи най-голямата си държавна банка, с цел да съживи отслабващата икономика и стагниращите пазари.

26.09.2024 22:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Джъстин Сън мести милиони в TUSD: Предстои ли пазарна турбуленция?

Неотдавнашната дейност на Джъстин Сън, основател на Tron блокчейна, привлече вниманието, след като на различни адреси бяха прехвърлени милиони в TUSD – стабилни монети, обвързани с щатски долари.

26.09.2024 21:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Черна гора използва екстрадицията на До Куон като инструмент в сделка според бивш министър

Бившият министър на правосъдието на Черна гора Андрей Милович изрази сериозна загриженост относно потенциалната връзка между екстрадирането на съоснователя на Terraform Labs До Куон и концесионната сделка за черногорските летища с Южна Корея.

26.09.2024 20:30 2мин. четене Kosta Gushterov

ОАЕ се превръща във водещ крипто център според доклад на Chainalysis

В неотдавнашен доклад на Chainalysis се подчертава, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) се открояват в глобалната активност в областта на криптовалутите, като показват значителен ръст във всички категории по размер на транзакциите.

26.09.2024 20:00 1мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.