Home

24 централни банки ще имат дигитални валути до 2030 г. според БМР

10.07.2023 19:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
24 централни банки ще имат дигитални валути до 2030 г. според БМР

В публикувано в понеделник проучване Банката за международни разплащания (BIS) установи, че около две дузини централни банки в нововъзникващите и развитите икономики се очаква да въведат дигитални валути до края на десетилетието.

Централните банки по света проучват и разработват дигитални версии на своите валути за употреба на дребно, за да попречат на частния сектор да монополизира дигиталните плащания, тъй като употребата на пари в брой намалява. Някои централни банки обмислят и версии на едро за транзакции между финансови институции.

Според проучване на BIS, проведено в края на 2022 г., по-голямата част от новите дигитални валути на централните банки (CBDC) ще бъдат въведени в сферата на търговията на дребно. Единадесет централни банки може да се присъединят към Бахамските острови, Източнокарибския регион, Ямайка и Нигерия, които вече имат действащи дигитални валути на дребно.

Проучването разкрива също, че девет централни банки могат да стартират CBDC на едро, като потенциално предоставят на финансовите институции нови функционалности чрез токенизация. Авторите на доклада са отбелязали, че подобряването на трансграничните плащания е значителен движещ фактор за усилията на централните банки за разработване на CBDC на едро.

Сред значимите развития в тази област е съобщението на Швейцарската национална банка от края на юни за емитиране на CBDC на едро на швейцарската дигитална борса като част от пилотна програма. Европейската централна банка също напредва към иницииране на пилотен проект за дигитално евро и евентуалното му пускане в обращение през 2028 г.

В пилотното тестване на Китай вече участват 260 милиона души, а Индия и Бразилия – две значими развиващи се икономики – планират да въведат своите дигитални валути през следващата година.

Проучването на BIS сочи, че 93% от централните банки, участвали в проучването, понастоящем са ангажирани с някаква форма на проучване на CBDC, като 60% заявяват, че възходът на стабилните монети и други криптоактиви е ускорил усилията им.

Макар че през последните 18 месеца крипто пазарът преживя сътресения, включително фалита на TerraUSD, срива на крипто борсата FTX и фалита на банките, обслужващи крипто доставчици, тези събития имаха минимално въздействие върху традиционните финансови пазари, но доведоха до разпродажби на различни криптоактиви.

Проучването разкрива още, че близо 40% от респондентите съобщават, че централните банки или други институции в техните юрисдикции наскоро са провеждали проучвания за използването на стабилни монети и други крипто активи сред потребителите или бизнеса.

В доклада на BIS се подчертава, че ако криптоактивите, включително стабилните монети, започнат да се използват широко за разплащания, те биха могли да представляват заплаха за финансовата стабилност.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Финтех Новини

Токенизираните активи скоро ще надхвърлят стойността на криптовалутите според експерт

Съоснователят на Chainlink Сергей Назаров прогнозира, че токенизираните активи от реалния свят (RWA) скоро ще надминат по стойност криптовалутите.

20.09.2024 12:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Австралия пренасочва фокуса си към CBDC на едро

Австралийската централна банка взе решение да даде приоритет на разработването на дигитална валута на едро на централната банка (CBDC) пред версията на пазара на дребно.

19.09.2024 13:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Circle въвежда незабавни банкови трансфери с USDC в две държави

Circle обяви, че вече ще поддържа местни банкови преводи за USDC в Мексико и Бразилия, използвайки системите за плащания в реално време PIX и SPEI на тези държави.

19.09.2024 13:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

CEX.io обявява нови партньорства за подобрени услуги за превод oт криптовалути в брой

CEX.io, централизирана борса за криптовалути, представи нова интеграция с компанията за финансови услуги MoneyGram и блокчейна Stellar.

18.09.2024 22:00 2мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.