Home

Основателят на Етериум дава съвети на Биткойн общността

10.07.2023 12:00 2мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Основателят на Етериум дава съвети на Биткойн общността

Според Виталик Бутерин, основателят на Етериум, за да може Биткойн да надхвърли ролята си на обикновена платежна система, трябва да приеме допълнителни решения за мащабиране.

Въпреки това той изрази загрижеността си относно особената политическа динамика в Биткойн общността, заявявайки, че не резонира с нея.

Повече от 32,000 души се включиха, за да слушат как Бутерин участва в разговор с “убиеца на алткойни” Ерик Уол и разработчика на Биткойн, Уди Вертхаймер, обсъждайки потенциалните уроци, които Биткойн ентусиастите биха могли да извлекат от Етериум.

Фокусът на тяхната дискусия се въртеше около основното предизвикателство на Биткойн – бавната скорост на обработка на транзакциите – и необходимостта от подходи за мащабиране на втория слой, за да се повиши ефективността на изпращането и получаването на дигитални активи.

Бутерин, Уол и Вертхаймер подчертаха значението на решенията за мащабиране, като Бутерин предложи Биткойн да проучи варианти като Plasma или ZK Rollups, които бяха успешно тествани в мрежата на Етериум.

Той също така спомена Optimism и Arbitrum като забележителни примери за “roll ups“, които биха могли да послужат като казуси за Биткойн, като същевременно изрази предпочитание към решения, базирани на ZK-snark.

През годините Етериум активно експериментира с различни решения за мащабиране и в момента е в процес на най-новата си актуализация, EIP-4844, която въвежда блокове blob, позволяващи пропускателна способност на транзакциите до 100,000 транзакции в секунда.

Уол призова Биткойн общността да проучи тези опити, опасявайки се, че екосистемата може да се окаже с по-малко сигурни решения за разгръщане. Бутерин обаче призна, че подобно предложение може да предизвика спорове сред ориентираните към сигурността лица.

Уол повдигна въпроса за модела на сигурност на Биткойн и лимита на предлагането от 21 милиона токена. Бутерин призна, че се бори с този въпрос, но изтъкна, че Ordinals предлагат разумен пазар на такси, за да компенсират намаляващите субсидии за блокове и да се справят с последващите опасения за сигурността.

Освен това Бутерин се опита да определи десет общи черти между екосистемите на Етериум и Биткойн. Той изтъкна претенциите за неизменност, предявявани от двете вериги, както и общите им предизвикателства по отношение на поверителността на първи слой.

В заключителната си реплика съоснователят на Етериум изрази оптимизъм и се опита да преодолее разделението между двете общности, като заяви, че вярва, че свят с поне една от тези вериги е по-добър от свят без нито една от тях.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Биткойн Новини

Усъвършенствана метрика за Биткойн сигнализира за предстоящи пазарни тенденции

Неотдавашно проучване на анализатори въвежда усъвършенстван подход за оценка на активната реализирана цена на Биткойн, като предлага по-точна оценка на разходната база на активните участници на пазара.

25.09.2024 22:00 2мин. четене Kosta Gushterov

Китайските инвеститори могат да подпомогнат пазарния възход на Биткойн

На фона на икономическите трудности в Китай инвеститорите все по-често се обръщат към BTC и други криптовалути като сигурни убежища.

25.09.2024 21:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Забавя ли се ралито в цената на Етериум?

След 15% ръст през последните две седмици, алткойнът сега се стабилизира между $2,600 и $2,700.

25.09.2024 20:30 1мин. четене Alexander Zdravkov

Биткойн: Трансфер от Mt. Gox предизвика опасения за спад на цената

Mt. Gox прехвърли значително количество BTC, което породи спекулации за предстоящи плащания към клиентите.

25.09.2024 20:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.