НАЧАЛО Регулации

Coinbase или Binance ще пострада повече от делата на SEC?

07.06.2023 19:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Coinbase или Binance ще пострада повече от делата на SEC?

Малко след като заведе дело срещу най-голямата крипто борса в света, Binance, Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) вече предприе правни действия срещу друга платформа - Coinbase.

SEC твърди, че Coinbase е участвала в крипто търговия с токени, които е трябвало да бъдат регистрирани като ценни книжа. Binance беше обвинена в различни нарушения, включително неправилно управление на средства на клиенти и опит за привличане на клиенти от САЩ, на които е забранено да търгуват на платформата.

Тези съдебни дела повдигат фундаментални въпроси относно естеството на криптовалутите. Несъгласието между SEC и крипто борсите се свежда до това дали дигиталните активи следва да бъдат класифицирани като ценни книжа, стоки или като отделна самостоятелна единица.

Джай Масари, сътрудник в Центъра за право и бизнес в Бъркли, подчерта липсата на консенсус по този въпрос сред различните федерални агенции, отговорни за защитата на интересите на инвеститорите.

Определянето на това дали криптовалутите са ценни книжа или не, има значителни последици: ако се считат за ценни книжа, SEC може да упражнява юрисдикция; в противен случай тя няма правомощия.

Последиците от тези дела се простират отвъд въпросите, свързани с юрисдикцията. Рон Гефнер, съдружник в Sadis and Goldberg подчерта, че те биха могли да повлияят на жизнеспособността на крипто индустрията. Според Джефри Блокинджър, главен юрисконсулт на Quadrata Inc, може да се наложи Binance да напусне изцяло пазара в САЩ.

Смята се, че Coinbase може да е изправена пред потенциално по-голяма заплаха, тъй като основната ѝ клиентска база е американска. Негативното въздействие върху Coinbase може да бъде значително, като потенциално може да доведе дори до нейното закриване.

Със 108 милиона клиенти Coinbase е основен играч в индустрията. Въпреки това Блокингер твърди, че не само платформите за търговия, но и самите определени криптовалути могат да се борят за оцеляване, ако бъдат принудени да се съобразяват с регулаторна рамка, предназначена за традиционните ценни книжа и корпорации.

За разлика от акциите и облигациите, при тези криптовалути липсват съвети на директорите или годишни отчети, което прави процеса на превръщането им в регистрирани ценни книжа сложен и несигурен.

По време на неотдавнашно изслушване Дан Галахър, главен отговорник по правното съответствие на Robinhood, разгледа възможността за търговия с криптовалути, класифицирани като ценни книжа, чрез брокери, подобно на акциите.

Галахър отбеляза, че подобен сценарий ще изисква регулаторни облекчения и инфраструктурни промени в рамките на пазарите на ценни книжа. Понастоящем се очаква много от регулаторните проблеми, свързани с криптовалутите, да бъдат разрешени чрез съдебни производства.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Регулации Новини

Американски сенатор оспорва натиска на САЩ върху крипто пазара

На фона на нарастващия глобален регулаторен контрол върху сектора на криптовалутите, сенатор Синтия Лумис се очертава като остър критик на подхода на администрацията на Байдън.

03.05.2024 11:00 1 мин. четене

Русия няма планове да забрани Биткойн или криптовалутите

Според изявление на законодател, последните съобщения, че Русия възнамерява да наложи пълна забрана на транзакциите с криптовалути поради геополитическо напрежение, са неточни.

30.04.2024 9:39 2 мин. четене

ЕС затяга регулациите за борба с прането на пари в сектора на криптовалутите

Европейският парламент наскоро одобри цялостен пакет от закони, насочени към укрепване на усилията на Европейския съюз за борба с прането на пари (AML) и финансирането на тероризма (CTF), със забележим акцент върху затягането на регулациите в сектора на криптовалутите.

30.04.2024 1:30 2 мин. четене

Основателят на Tron е скептичен за одобрението на спот Етериум ETF

Джъстин Сън, основателят на Tron, изрази скептицизъм по отношение на одобрението на спот Етериум ETF от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC).

30.04.2024 1:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.