Home

Войната в Украйна и влиянието ѝ върху глобалните амбиции на юана

06.06.2023 8:00 5мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Войната в Украйна и влиянието ѝ върху глобалните амбиции на юана

Икономическият растеж на Китай е впечатляващ, като само за няколко десетилетия над 800 милиона души са се измъкнали от бедността.

Страната затвърди позицията си на най-голям износител в света и се превърна в ключов търговски партньор за много страни, включително Япония, Германия, Бразилия и много други.

Що се отнася до пазарния обменен курс, Китай може да се похвали с втората по големина икономика в света, изпреварена единствено от САЩ и заема първо място по паритет на покупателната способност.

Бавен напредък на китайския юан

Въпреки тези значителни постижения китайският юан все още не се е утвърдил като основна световна валута. Продължаващият конфликт в Украйна, започнал през февруари 2022 г., обаче има потенциала да доведе до промяна в това положение.

Геополитическите последици от този конфликт са, че той може да тласне юана към превръщането му в глобална валута, като по този начин инициира намаляване на господството на щатския долар.

Китай отдавна се стреми да позиционира юана като глобална сила и през последните години полага значителни усилия за постигането на тази цел. През 2015 г. китайското правителство въведе Системата за трансгранични междубанкови разплащания (CIPS), за да улесни трансграничните плащания в юани.

През 2018 г. Китай стартира първите в света фючърсни договори за суров петрол, деноминирани в юани, което позволява на износителите да продават петрол, използвайки юани. Тези инициативи бяха от ключово значение за засилване на международното присъствие на юана.

Освен това Китай се превърна в един от най-големите кредитори в световен мащаб, като правителството и контролираните от държавата предприятия предоставят заеми на множество развиващи се страни.

Освен това Китай активно разработва дигитален юан, като възнамерява да въведе една от първите в света дигитални валути на централна банка (CBDC). Тези начинания показват ангажимента на страната да увеличи глобалното влияние на юана и да разшири използването му в международните транзакции.

Юан спрямо щатски долар

Въпреки че безспорно е постигнат напредък, важно е да се отбележи, че юанът все още има да извърви дълъг път, за да оспори господстващото положение на щатския долар. Въпреки че е петата най-търгувана валута в света, средният обем на търговията с юана остава по-малко от една десета от този на щатския долар. 

Освен това по-голямата част от търговията с юани все още се извършва спрямо щатския долар, а търговията с други валути е минимална.

По отношение на световните плащания юанът понастоящем заема едва 2.3% дял, за разлика от значителните 42.7% на щатския долар и 31.7% на еврото. Освен това в края на 2022 г. юанът съставлява по-малко от 3% от световните валутни резерви, докато доларът и еврото са съответно 58% и 20%.

В продължение на няколко десетилетия американският долар властваше като доминираща световна валута, което породи опасения относно последиците за САЩ и потенциалните неблагоприятни ефекти върху развиващите се пазари. Неотдавнашните събития обаче показаха уязвимостта на долара.

Стойността на щатския долар нарасна значително през 2022 г. поради повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, което имаше отрицателни последици за държавите, които вземат заеми в долари или плащат за внос и стоки, използвайки долара.

Последици от войната в Украйна

След нахлуването на Русия в Украйна и последвалите санкции САЩ и западните им съюзници прекратиха достъпа на Русия до Дружеството за световна междубанкова финансова телекомуникация (SWIFT) – глобалната система за разплащания, базирана на долара.

Това събитие показа как доларът може да се използва като оръжие и накара Русия да увеличи търговията си с Китай. Русия започна да приема плащания в юани за въглища и газ, разшири авоарите си в юани и видя, че юанът се превърна в най-търгуваната валута в границите ѝ.

Все по-широкото използване на юана от страна на Русия привлече вниманието на други държави, като им даде възможност да намалят зависимостта си от долара.

Например Бангладеш започна да плаща на Русия в юани за изграждането на атомна електроцентрала. Франция започна да приема юани като плащане за втечнен природен газ, закупен от китайската държавна петролна компания.

Освен това бразилска банка, контролирана от китайска държавна банка, ще стане първата латиноамериканска банка, която ще участва директно в китайската платежна система CIPS. 

Ирак изрази интерес да заплаща вноса си от Китай в юани и дори британската компания за търговия на дребно Tesco възнамерява да заплаща в юани внесените от Китай стоки.

Въпреки че общата стойност на тези транзакции в долари остава сравнително малка, преминаването към юана е значително.

Юанът все още не е свободно достъпен

Един от факторите, които възпрепятстват пътя на юана към превръщането му в основна световна валута, е строгият контрол на Китай върху капиталовите потоци и ограничената прозрачност на финансовите му пазари. Тези ограничения възпрепятстват развитието на задълбочени и отворени финансови системи, необходими за процъфтяването на юана като световна валута.

За да придобие наистина глобален статут, юанът трябва да бъде свободно достъпен за трансгранични инвестиции, а не да служи единствено като средство за търговски разплащания.

Въпреки тези предизвикателства войната в Украйна откри възможност юанът в крайна сметка да се присъедини към редиците на щатския долар и еврото, въпреки че в момента може да не съответства на техния обем.

Освен това всякакви политически решения на САЩ, които подкопават репутацията и силата на техните институции, като например неотдавнашните сътресения около тавана на дълга, които доближиха правителството до фалит, могат допълнително да ускорят възхода на юана и да допринесат за спада на долара.

В заключение, макар че Китай е постигнал значителен напредък в позиционирането на юана като световна валута, все още има препятствия, които трябва да преодолее. Конфликтът в Украйна и потенциалните предизвикателства пред политиката на щатския долар предоставят възможности на юана да получи допълнително международно признание.

Въпреки това Китай ще трябва да се справи с въпроси като контрола върху капитала и прозрачността на финансовите пазари, за да реализира напълно потенциала на юана като основна световна валута.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Развитието на изкуствения интелект: Заплаха или технологичен напредък?

AI моделите се развиват бързо, като основните разработчици значително подобряват способността им да обработват сложни заявки и да предлагат по-прецизни реакции.

23.09.2024 20:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

Стабилните монети и криптовалутите застрашават фиатните пари в Източна Азия

Стабилните монети и криптовалутите започват да изместват фиатните валути в няколко държави от Източна Азия, което демонстрира нарастващото им значение в развиващите се пазари.

23.09.2024 19:30 2мин. четене Alexander Zdravkov

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто фондовете за рисков капитал нарастват с $2.2 милиарда

Тази година крипто инвеститорите в рисков капитал са набрали над $2.2 милиарда, като наскоро бяха осигурени над $500 милиона.

23.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Един отговор на “Войната в Украйна и влиянието ѝ върху глобалните амбиции на юана”
  1. Едуард Петров-Едо,

    Разбира се, дали ще доминира долара или юана, са проблем за икономиките и банките, а на обикновените хора, струва ми се, ще им бъде все едно! От край време е известно, че хората търсят сигурност в материалните богатства, като пренебрегват Своят Създател Господ Бог!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.