Home

Изкуствен интелект: Потенциалният спасител за пазара и икономиката на САЩ

31.05.2023 15:00 3мин. четене Kosta Gushterov
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Изкуствен интелект: Потенциалният спасител за пазара и икономиката на САЩ

Неотдавнашният впечатляващ доклад за печалбата на Nvidia подчерта значението на изкуствения интелект (AI) както за пазарите, така и за икономиката.

AI е на път да се превърне в неразделна част от живота на всички, като окаже влияние върху различни сектори като персонализираното пазаруване, самоуправляващите се автомобили и роботиката в здравеопазването, игрите и финансите.

Силните финансови резултати на Nvidia през първото тримесечие затвърдиха позицията ѝ сред технологичните гиганти, като се доближи до пазарна оценка от $1 трилион и установи лидерски позиции на Уолстрийт и Силициевата долина. Експертите подчертаха, че изкуственият интелект не е преходна тенденция, а реална и трансформираща сила, която ще оформи икономиката по интригуващ начин през следващите няколко години.

Според експерти като Стив Блиц навлизането на AI ще доведе до редица промени, включително намаляване на търсенето на чуждестранна работна ръка, автоматизиране на задачите по програмиране и творческо писане и други непредвидени развития. Иновации като ChatGPT на OpenAI, чатбот за разговори, са допълнителен пример за потенциала на AI.

Nvidia вече изпита значителни ползи от AI, с по-високи от очакваните печалби и прогнози за продажбите, обусловени от водещата ѝ роля в предлагането на AI чипове. Въпреки този успех, по-широката пазарна реакция е сравнително скромна.

Макар че индексът на полупроводниците и Nasdaq Composite показаха известно положително движение, цялостната пазарна реакция беше слаба поради опасенията за забавяне на икономическия растеж и продължаващите преговори за тавана на дълга.

Важно е да се отбележи, че положителното въздействие на изкуствения интелект върху икономиката е дългосрочен процес, който ще се разгръща постепенно. Питър Буквар посочи, че макар някои сектори да се възползват от аспектите на AI, свързани с намаляване на разходите, все още има опасения за цялостното състояние на икономиката. Акциите с малка пазарна капитализация например претърпяха загуби, а други технологични компании като Intel се сблъскаха с неуспехи.

Утвърдените технологични гиганти като Microsoft, Google и Amazon обаче се представиха по-добре и се очаква да използват мащаба и конкурентните си предимства, за да се възползват от AI.

Въпреки че големите технологични компании се радват на най-значителните печалби от бума на AI, не всички свързани с AI компании процъфтяват. DataTrek Research установи, че няколко компании, фокусирани върху AI, които са станали публични през последните три години, са отбелязали спад в оценките си.

Въпреки това цялостното представяне на седемте най-големи технологични компании, включително Nvidia, е впечатляващо, което показа способността им да се възползват от революционни технологии като AI и да засилят пазарната си доминация.

Струва си да се отбележи, че без известните технологични акции индексът S&P 500 нямаше да постигне печалбата си от началото на годината. Това селективно въздействие на AI и последиците от него за по-широкия пазар дават основание за предпазливост и премерена оценка на дългосрочните му ефекти.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

БРИКС: Русия настоява за по-голяма роля на съюза в световната енергетика

В понеделник, 23 септември, Владимир Путин се застъпи за разширяване на ролята на групата БРИКС на световните енергийни пазари, тъй като Русия се стреми да противодейства на западното господство.

23.09.2024 18:30 1мин. четене Kosta Gushterov

Крипто фондовете за рисков капитал нарастват с $2.2 милиарда

Тази година крипто инвеститорите в рисков капитал са набрали над $2.2 милиарда, като наскоро бяха осигурени над $500 милиона.

23.09.2024 18:00 1мин. четене Alexander Zdravkov

Hemi се опитва да обедини Биткойн и Етериум с “тунели” между веригите

На фона на неотдавнашните крипто хакове, разкриващи уязвимости в крос-верижните мостове, общността проучва по-безопасни алтернативи за оперативна съвместимост.

23.09.2024 17:30 2мин. четене Kosta Gushterov

Топ 5 ключови събития в САЩ, които крипто инвеститорите ще следят тази седмица

Тази седмица финансовите пазари следят отблизо няколко ключови икономически събития в САЩ, които биха могли да окажат пряко или косвено въздействие върху стратегиите на криптоинвеститорите.

23.09.2024 17:00 3мин. четене Kosta Gushterov

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към биткойн адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.