НАЧАЛО Други

Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

17.05.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Рекорден обмен на китайския юан между централните банки

През първото тримесечие на 2023 г. централните банки по света изтеглиха безпрецедентно количество китайски юани от валутните суап линии.

Това събитие служи като показател за нарастващата значимост на юана на международната сцена.

Валутните суапове включват едновременното отпускане и заемане от централните банки на валутите на другата страна със споразумение за размяна на главницата и плащане на договорен лихвен процент на определена бъдеща дата.

Китайската народна банка (КНБ) оповести, че в края на март общият непогасен остатък по всички валутни суапове е достигнал 109 милиарда юана ($15.6 милиарда), отбелязвайки втория по големина тримесечен скок в историята.

Освен това тази сума надхвърли нивото от края на 2022 г. с 20 милиарда юана. КНБ не оповести конкретните държави, които са се възползвали от това улеснение.

Това нарастване се дължи на факта, че все повече държави предпочитат да уреждат търговията си с Китай, използвайки местните си валути, като по този начин намаляват зависимостта си от щатския долар.

Например през април Аржентина обяви, че ще използва суаповата си линия, за да финансира вноса от Китай в отговор на спада на песото. Бразилия също се съгласи да урежда някои сделки в местни валути и предприе мерки за улесняване на транзакциите в юани с Китай.

Макар че строгият капиталов контрол в Китай представлява значителна пречка за повишаване на статута на юана, санкциите на САЩ срещу страни като Русия косвено подпомагат популяризирането на юана като алтернатива за международни транзакции.

Въпреки това не всички държави могат да се възползват от линиите си за обмен с КНБ. Например Шри Ланка не може да използва суаповото си споразумение с Китай на стойност $1.5 милиарда поради изискване, свързано с броя на месеците на покритие на вноса.

Въпреки това нарастващото влияние на китайския юан предизвика загриженост сред американските съюзници. Юанът все още е далеч от това да се превърне в световен стандарт, тъй като американският долар продължава да доминира в над 80% от международната търговия.

Преминаването от сегашната утвърдена система ще изисква значителни усилия и дълъг период от време.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Apple разбива рекорди с обявяването на обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда

Технологичният гигант Apple обяви монументална програма за обратно изкупуване на акции на стойност $110 милиарда, която е най-голямата в историята на САЩ и надминава предишните ѝ програми за обратно изкупуване на акции на стойност $90-100 милиарда съответно през 2021 г. и 2018 г.

04.05.2024 23:00 2 мин. четене

Илон Мъск превърна Tesla в “меме акции” според икономист

Според икономиста от Калифорнийския университет в Бъркли, Джей Брадфорд ДеЛонг пазарният успех на Tesla зависи от способността на главния изпълнителен директор Илон Мъск непрекъснато да дава обещания, независимо от действителните резултати на компанията.

04.05.2024 21:30 2 мин. четене

Инфлацията в Турция достига невероятните 70%

Инфлацията в Турция, която и без това е сред най-високите в световен мащаб, продължи да се повишава за шести пореден месец, стимулирана от правителствени политики като увеличаване на заплатите въпреки агресивното повишаване на лихвените проценти.

04.05.2024 21:00 2 мин. четене

Правителството на САЩ не може да фалира, защото принтира парите, твърдят от администрацията на Байдън

Администрацията на Байдън неотдавна предизвика полемика с твърдението си, че правителството на САЩ не може да фалира поради способността си да печата пари, както бе разкрито в документален филм, озаглавен „Finding the Money“ (Откриване на парите).

04.05.2024 20:00 1 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.