НАЧАЛО Други

Италия блокира ChatGPT на фона на разследване

02.04.2023 9:00 2 мин. четене
СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Италия блокира ChatGPT на фона на разследване

Италианската агенция за защита на данните в момента разследва чатбота с изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI, на който е временно забранено да обработва данните на гражданите на страната.

Това се случи след пробив на сигурността на данните на 20 март 2023 г., при който потребителски данни бяха изложени на неоторизиран потребител. В резултат на това италианският орган за защита на данните разпореди незабавното ограничаване на обработката на данни на италиански потребители от страна на OpenAI.

Агенцията за защита на данните също така изрази загриженост относно липсата на информация за потребителите по отношение на данните, събирани от OpenAI. Те отбелязаха, че липсва правно основание, което да оправдае масовото събиране и съхраняване на лични данни от изкуствения интелект, докато той обучава своите алгоритми. Освен това те откриха неточности по отношение на обработката на лични данни и че информацията, предоставена от чатбота, не винаги отразява реалността.

Освен това италианският орган за надзор на данните посочи и потенциално нарушение на собствените правила за защита на данните на ChatGPT. Въпреки че чатбота ограничава използването си само до лица над 13 години, в приложението няма филтър, който да проверява възрастта на потребителя. Това би могло да изложи непълнолетните на неподходящи отговори, които биха могли да навредят на развиващото им се съзнание.

Освен в Италия ChatGPT на OpenAI е подложен на натиск и в други части на света. На 31 март Центърът за изкуствен интелект и дигитална политика (CAIDP) подаде жалба срещу ChatGPT, опитвайки се да спре пускането на мощни системи за изкуствен интелект за масова употреба. CAIDP описа чатбота като “пристрастна” и “измамна” платформа, която представлява риск за обществената сигурност и неприкосновеността на личните данни.


ПРОЧЕТИ ОЩЕ: Възходи и падения на Биткойн: Поглед към движението на цените и пазарните тенденции


OpenAI, американската компания, която стои зад ChatGPT все още не е отговорила на разследването на италианския орган за защита на данните. Инцидентът подчертава значението на защитата на данните и неприкосновеността им в епохата на нововъзникващите технологии като изкуствения интелект.

Тъй като ИИ технологиите продължават да се развиват и интегрират в различни индустрии, нараства необходимостта от установяване на ясни насоки и стандарти за защита на данните, за да се гарантира, че информацията за потребителите се съхранява безопасно и сигурно.

Telegram

СПОДЕЛИ: СПОДЕЛЯНИЯ
Още Други Новини

Биткойн тръстът на Grayscale за първи път регистрира входящи потоци от 3 месеца насам

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), признат за най-големия инвестиционен инструмент за криптовалути в света, наскоро отбеляза значителен приток на средства от инвеститори, което е първият голям приток след одобрението на борсово търгуваните фондове (ETF) за Биткойн в САЩ през януари.

08.05.2024 0:30 1 мин. четене

Илон Мъск призовава Уорън Бъфет да купува акции на Tesla

Илон Мъск предложи на Уорън Бъфет да обмисли възможността да се включи в акциите на Tesla, след като Berkshire Hathaway, конгломератът, ръководен от Бъфет, продаде още 115 милиона акции на Apple.

07.05.2024 21:30 1 мин. четене

Австралийския SEC изисква от крипто борсите да предадат информация за всички техни клиенти

Съобщенията сочат, че Австралийската данъчна служба (ATO) е поискала лични данни и подробности за транзакциите от крипто борсите за до 1.2 милиона сметки.

07.05.2024 19:30 1 мин. четене

Националната банка на Швейцария проучва начини да токенизира финансови активи

Председателят на Швейцарската национална банка Томас Джордан разкри в понеделник, че банката проучва оптималните методи за дигитално токенизиране на финансови активи с цел повишаване на сигурността и ефективноста на плащанията.

07.05.2024 19:00 2 мин. четене

Подкрепете CryptoDNES

QR код към биткойн адреса:

QR код към етериум адреса:

Все още няма коментари!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.